2022 március 05., 06:33

20 millió dolláros profitot csinál a Shell a nyomott áron vett orosz olajon

A Financial Times ír arról, hogy a Shell olajipari óriás 20 millió dolláros profitot realizálhat azon a rendkívül olcsón megvásárolt orosz olajrakományon, amit pár nappal azután vettek meg, hogy a vállalat bejelentette: Ukrajna orosz megszállása miatt kivonulnak az orosz piacról. Akkor a cég vezetősége nagyon határozottan kiállt Ukrajna mellett, de pénteken mégis vettek 725 ezer hordónyi orosz olajat, hordónként rendkívül olcsó, 28,5 dolláros áron.

A bejelentést a lap szerint a kereskedővilágban is döbbenten fogadták, hiszen az orosz olaj épp azért lehetett ennyire olcsó, mert a nyugati felvásárlók tartózkodtak a vásárlástól, és mindenki arra számított, hogy majd Indiába vagy Kínába kelhet el ez a rakomány, melyhez egész héten kerestek vevőt.

A Shell közleményben reagált, hogy valóban nagyon felháborítja őket, ami Ukrajnában történik, és a legtöbb orosz kőolajjal kapcsolatos tevékenységüket leállították, de azért előfordulhat még, hogy vesznek orosz olajat, hogy ne legyen fennakadás a finomítóik működésében. Ugyanakkor egyre inkább csökkenteni fogják az orosz forrásokat, de ez nem könnyű feladat, hiszen az orosz kőolaj fontos szerepet tölt be a globális piacon.