Golyózáport zúdítottak a Sky News stábjára Ukrajnában

háború
2022 március 04., 23:00
comments 5

A brit Sky News ötfős tévéstábja hétfőn indult Kijevből nyugat felé, a 30 kilométernyire lévő Bucsába, ahol egy szétlőtt orosz konvojról akartak forgatni. Helyi források az utat veszélytelennek írták le nekik.

Az útjuk a kiszámíthatatlan helyzet miatt a vártnál sokkal veszélyesebb és viszontagságosabb volt, végül az utolsó ukrán ellenőrzőpontnál azt mondták nekik, hogy jobb lenne visszafordulniuk. Így is tettek, de addigra az utak, amelyeken odafelé mentek, frontvonalakká váltak.

Ezért másfelől próbáltak visszajutni Kijevbe, az egyik ellenőrzőpontnál meg is mutatták nekik, hogy merre vezet a biztonságos út a város felé. Továbbindultak, de egyszercsak valami robbant a kocsi alatt, az egyik kerék kidurrant, és félreálltak. Automata fegyverekkel lőni kezdték őket, betört a szélvédő, majd olyan golyózápor zúdult rájuk, amilyet csak filmekben lát az ember. A kamera végig be volt kapcsolva, miközben az autót szitává lőtték. A videót a Sky anyagában lehet megnézni.

photo_camera Fotó: Gabor Miklosi

A lövések nagyon pontosak voltak, szinte mindegyik a kocsiba csapódott. A britek kiabáltak, hogy újságírók, de a támadókat ez nem hatotta meg. Stuart Ramsay tudósítót eltalálta egy golyó a csípőjénél, az operatőr pedig kettőt kapott a golyóálló mellényébe.

Végül sikerült kijutniuk a kocsiból, elkúsztak az út széléig, átugrották a korlátot és legurultak a 15 méteres rámpa aljára, majd bemenekültek egy szervizként szolgáló raktárépületbe. Mindannyian túlélték, órákkal később, az ukrán rendőrök mentették ki és vitték vissza őket Kijevbe. Az ukránok szerint egy szabotőr orosz felderítőosztag támadott rájuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.