Egy orosz tornász az Ukrajna elleni invázió támogatását szimbolizáló Z betűvel a dresszén állt ukrán versenytársa mellé a dobogón

háború
2022 március 07., 06:53

Ivan Kulijak orosz tornász viselkedését sokkolónak nevezték. A szombati versenyt az ukrán Kovtun Illija nyerte meg, az orosz tornász harmadik lett. A dobogón állva látható volt, hogy Kulijak felsőjén ott a jól szimbólum, a Z betű.

Ivan Kulijak a dobogón
photo_camera Ivan Kulijak a dobogón.

Mindkét tornász a dohai világkupán vett részt.

A Z betű, ami eredetileg nem szerepel az orosz ábécében, az Ukrajna ellen indított háború során rendszeresen látható volt orosz tankokon és más harci járműveken, és az invázió támogatását jelképezi.

Katonai jármű a hírhedt Z betűvel.
photo_camera Katonai jármű a hírhedt Z betűvel. Fotó: ANTON VERGUN/Sputnik via AFP

A Nemzetközi Torna Szövetség az eset után arra kérte az etikai bizottságot, indítson fegyelmi vizsgálatot a tornász „sokkoló viselkedése” miatt.

Az már korábban eldőlt, hogy hétfőtől minden orosz és belorusz tornász ki lesz tiltva a következő versenyekről.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.