„Putyin megmondta, verjük agyon az ilyeneket” - hangfelvételen, hogy mit művelnek az orosz hatóságok egy nővel, aki a háború ellen tüntetett

külföld
2022 március 07., 10:03
comments 27

Hangfelvételt közölt a Novaja Gazeta című orosz lap egy tüntető kihallgatásáról, akit bántalmaznak és aláznak a rendőrök, mert a háború ellen tiltakozott.

A felvételt a 26 éves tüntető, Alekszandra Kaluzsszkih juttatta el a nyilvánossághoz. A hétvégén 4300 embert állítottak elő Oroszországban, mert a háború ellen tiltakoztak.

link Forrás

A tüntető a kihallgatás során többször is hivatkozik az orosz alkotmány 51. pontjára, ami alapján egy állampolgárnak nem kötelessége önmaga ellen vallani.


Amikor nem akarja elárulni, mit tanul vagy dolgozik (itt is az alkotmányra hivatkozik), a felvételen is hallatszik, hogy elcsattan egy ütés.

Lesz egy kis horzsolásod. Kelj fel, ideje beszélni, rendben? - mondja egy férfi kihallgató, majd még egy ütés hallatszik.

A helyiségben férfi és női kihallgatók vannak. A férfi egy ponton azt mondja:

Nézd meg a melleidet, úgy lógnak, mint a tőgyek, majd majomnak nevezi.

Újra és újra arról kérdezik, hol tanul, mit dolgozik és honnan tudott a tüntetésről, majd azt mondja, már válaszolt erre.

- Az alkotmány 51. kiegészítése… Nincs rajtam melltartó. Ne nézzenek, kérem.

- Nem mintha sok mindent lehetne nézni.

- Ó, köszönöm.

Erre újabb ütés hallatszik.

- Most megütöttek.

Újabb ütés.

Az egyik kihallgató egy ponton azt mondja:

„Ez egy szarházi. Egy senki. Mit gondolsz, mit kapunk mi ezért? Putyin megmondta, verjük agyon az ilyeneket. Ennyi. Putyin a mi oldalunkon áll! Ti Oroszország ellenségei vagytok, a nép ellenségei. Mindjárt agyonverlek, kész, annyi volt. Még jutalmat is kapunk érte.”

Amikor ismét az alkotmányra hivatkozik, az egyik férfi kihallgató szól a másiknak. Majd az hallatszik:

- A hajam, ez fáj!

Mire gúnyolódva utánozni kezdik: A hajam! A hajam!

- Valami baj van az agyaddal - mondja a női kihallgató, mire a tüntető azt mondja:

- Egy férfi ver engem a szemük láttára, és én vagyok, akinek baj van a fejével?

- Igen.

Amikor nem akarja, hogy fényképet készítsenek róla, hozzávágják a telefonját a falhoz.

- Ennyi, nincs többé telefonod.

- Írni fog erről jegyzőkönyvet?

- Miért írnék, csak leesett véletlenül.

- Véletlenül?

- Kicsúszott a kezemből. Van három tanúm.

Alekszandra Kaluzsszkih-et végül elengedték. (A teljes leirat angolul is elolvasható.) A Novaja Gazeta követeli, hogy a belügyminisztérium vizsgálja ki az esetet.

A lap a legnagyobb független hírforrás, ami megmaradt Oroszországban. Főszerkesztője Dmitrij Muratov, aki 2021-ben Nobel-békedíjat kapott. Hogy meddig működhetnek, az kérdés. Most egyáltalán nem használják a háború szót az ukrajnai katonai műveletek leírására, és minden tudósítást letöröltek, amit a fronton készítettek. Hogy mit tegyenek, arról múlt héten megkérdezték az olvasóikat, és a felmérés alapján azt jött ki, hogy inkább ezt válasszák, hogy legalább valamilyen formában működhessenek tovább. Pénteken, amikor elfogadták az álhírek terjesztését (vagyis a háborús hírek megírását) börtönnel sújtó törvényt, a Novaja Gazeta az közölte:

„Mi vagyunk a nagyon kevés megmaradt újságok egyike az országban, ami még képes alapos riportok készítésére és közlésére. Nincs más, aki ezt megcsinálja. Maradunk, a végéig.”

Arról, hogy nem tudósíthatnak a háborúról, azt írták:

„Rendkívüli módon szégyelljük, hogy beleegyezünk ebbe, miközben a barátaink, rokonaik és munkatársaink a poklot élik át Ukrajnában. A konfliktus mindkét oldalán. De még nagyobb szégyen lenne, ha abbahagynánk a tudósítást. A háborús cenzúra nem terjed ki arra a háborúra, ami Oroszországon belül zajlik.” (Címlapkép: Rohamrendőrök egy moszkvai háborúellenes tüntetésen vasárnap, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.