„A hírekben nem ez van” - mit szól az utca embere Oroszországban, ha szembesítik Putyin háborújával?

háború
2022 március 08., 11:33
comments 19
  • „Putyin nem tenne ilyet. Megszállni Ukrajnát? De hát oroszok is élnek ott, Ukrajnában, Belaruszban.
  • De hát megtörtént.
  • Nem tudom. A hírekben nem ez van. Nem úgy tudom, hogy Putyin háborúzni küldte a sereget. Mindenről Zelenszkij és az amerikaiak tehetnek.”

Jó néhány erős párbeszéd hangzik el a Szabad Európa videójában, amit Permben és Vlagyivosztokban készítettek az utca emberével. A riport alapján sokan csak hitetlenkednek, mások a háborús pusztításról szóló kérdést is elutasítják („Putyint támogatom. Nem nézem meg a képeket”).


Az egyik megszólaló látszólag tisztában van a helyzettel, de nincs vele problémája: „Ez egy megelőző csapás. Igaz, hogy több ezer életbe kerül. Keserű, fájdalmas, de mit lehet tenni? Megvárni, hogy ők támadjanak?”

Találtak néhány olyan embert is, akik nyíltan elítélik a háborút. Egy idős nő például azt mondja: „Már ötszázan meghaltak Putyin miatt. Mi végre? Nem tudjuk. Pokolra vele.”

Ezek persze csak kiragadott példák, valójában nagyon nehéz megállapítani, hogyan vélekednek az oroszok a háborúról, ha egyáltalán eljut hozzájuk az információ. Ha a központilag kontrollált médiából tájékozódnak, kevés az esélyük, mivel a háborút nem is szabad háborúnak nevezni, a gyerekeknek pedig külön műsort rendeznek az ukrajnai „felszabadító misszióról”.

Kedden Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki aktivista oldalán jelentek meg moszkvai közvélemény-kutatási eredmények. E szerint négy online felmérést végeztek, egyenként 700 válaszadóval, akik tehát eleve internethasználók voltak, vagyis feltehetően a magasabb státuszúak közé tartoznak.

Így is látványos, hogy február 25-től március 3-ig majdnem duplájára, 29-ről 53 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik agresszorként tekintenek Oroszországra. Ezzel párhuzamosan felére csökkent a béketeremtő narratívát elfogadók aránya.

A válaszadók közül a legtöbben még mindig a Nyugatot okolják a konfliktus miatt, de gyorsan nő azoknak az aránya, akik Oroszországot hibáztatják.

link Forrás

A felmérés résztvevőinek 60 százaléka totális gazdasági összeomlásra számít, és egyre kevesebben hiszik, hogy a kormány meg tudja oldani a helyzetet.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.