Amerikában gyűlölet-bűncselekmény lesz a lincselés

külföld
2022 március 08., 06:27
comments 1

Az Egyesült Államokban egyhangúlag jóváhagyta a szenátus azt a törvényjavaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítja a lincselést. A törvény szerint lincselésért 30 évig terjedő börtönbüntetés jár.

A New York Times azt írja, a történelmi jelentőségű törvényjavaslat Emmett Till, egy 14 éves fekete fiú nevét viseli, akit 1955-ben kínoztak és gyilkoltak meg Mississippiben.

Mivel egyetlen szenátor sem tiltakozott, a törvényjavaslat hivatalos szavazás nélkül ment át a szenátuson. Az intézkedést most már csak Joe Biden amerikai elnöknek kell aláírnia.

A cikk szerint az, hogy korábban nem sikerült elfogadni ezt a törvényjavaslatot, szembetűnő példája annak, hogy az Egyesült Államok eddig nem reagált megfelelően egy olyan bűncselekményre, amellyel régóta terrorizálják a fekete amerikaiakat. Becslések és a nyilvántartások szerint az 1882 és 1968 között történt 4743 lincselés 72 százalékának fekete volt az áldozata.

George Henry White észak-karolinai képviselő több mint száz évvel ezelőtt, 1900-ban terjesztett elő először törvényjavaslatot, hogy a lincselést minősítsék gyűlölet-bűncselekménynek. Akkoriban ő volt az egyetlen fekete törvényhozó a Kongresszusban. A törvényjavaslat soha nem jutott el a képviselőházi szavazásig. A törvényhozók becslése szerint az azóta eltelt években több mint 200 hasonló törvényjavaslatot nyújtottak be. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.