"Arra kérem a magyarokat, hogy ne essenek Orbán csapdájába"

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
március 8., kedd 5:14
13
  • Pénteken beszélgettünk Katarina Barley német szociáldemokrata politikussal, aki jelenleg az Európai Parlament egyik alelnöke, és korábban a Merkel-kormány igazságügyminisztere is volt. Az interjú után a magyar Parlamentben Hiller István alelnökkel találkozott, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szervezésében.
  • Barley szerint már rég el kellett volna indítani a magyar kormány ellen azt az új uniós mechanizmust, ami alapján pénzbüntetéssel lehet sújtani a demokráciát megsértő tagállamokat.
  • Szerinte egyértelmű, hogy Orbán Viktor ellopja a magyarok és az európaiak pénzét.
  • Úgy látja, hogy a homoszexuális propaganda elleni harcot terelésből hozta elő a magyar kormány.

Szerdán jelentette meg az Európai Bizottság, hogy milyen irányelvek mentén kívánja használni a feltételességi mechanizmust, azaz azt az eljárást, amivel pénzbüntetéssel lehet sújtani a jogállamiság rombolásában vétkes kormányokat. Elégedett ezzel a 40 oldalas kézikönyvvel?

Az Európai Parlament szerint nincs szükség ilyen iránymutatásra, ebben egyetért a képviselők és pártok elsöprő többsége. Van már egy rendelet, amit azonnal érvényesíteni kellene, nincs mire várni. A Bizottságnak már a rendelet elfogadása utáni első napon (2020. december 11. - szerk.) alkalmaznia kellett volna, de nem akarta. Azóta a várakozás az EU Bíróságára (ez egészen idén februárig tartott - szerk.), vagy most az iránymutatások kiadására, mind csak időhúzás. Politikai okokból ugyanis nem akarták alkalmazni eddig a rendeletet.

Amúgy az iránymutatás rendben van, az a lényege, hogy minden ügyet egyenként ki kell vizsgálni. Még jó, másképpen hogyan is lehetne. De lépjünk már! A Parlament tavaly beperelte a Bizottságot az inaktivitása miatt, ilyen az egész EU történetében csak egyszer fordult elő korábban. Elvárjuk, hogy a Bizottság tartsa magát a rendelethez, és lásson végre munkához, indítsa el a mechanizmust.

A magyar és a lengyel kormány ellen kellene elindítania ön szerint?

Pontosan. Ez a két legegyértelműbb eset. A magyar esetben nagyon sok ügy van, én személy szerint a korrupcióval kezdeném, hiszen nyilvánvaló, hogy Orbán, a családja és a barátai, közpénzt lopnak. A magyar és az európai emberek pénzét lopják. Mindenki ismeri Mészáros Lőrinc nevét - hogy lehet egy gázszerelő milliárdos?


Lengyelország esetében az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása és az EU-s jog elsőbbségének tagadása a fő problémák.

Végső soron a Tanács dönthet a büntetés kivetéséről, a Bizottság csak javaslatot tehet. Ha napirendre kerül az ügy, akkor ön szerint a német kormány támogatja majd a magyar kormány megbüntetését?

Nyilván ez attól függ, hogy a Bizottság ajánlása mennyire lesz alapos, mennyire bizonyítják a problémákat.

Katarina Barley Fotó: Halász Júlia

De ha általánosságban közelítem meg a kérdést, akkor abból lehet kiindulni, hogy a német kormánykoalíció mindhárom pártja nagyon elkötelezetten támogatta kezdettől a mechanizmust. Nyilván vannak diplomáciai megfontolások is, de elég biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi német kormány elkötelezett támogatója a mechanizmusnak.

Mit gondol arról a vélekedésről, hogy 2020 decemberében köttetett egy titkos alku a Tanács és Orbán Viktor között, hogy a mechanizmust semmiképpen sem alkalmazzák Magyarország ellen a 2022-es parlamenti választás előtt? Hallott erről, lehetett ilyen megállapodás?

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt