Átmeneti védelem, SIM-kártya és közmunka is jár a menekülőknek

háború
2022 március 08., 07:19
comments 1

Több rendeletet is kiadott a kormány az Ukrajnából érkezőkkel kapcsolatban.

  • Menedékes státuszt kapnak az ukrán állampolgárok és azok a külföldiek vagy hontalanok, akik a háború előtt védelemben részesültek Ukrajnában (például menekültek voltak), illetve családtagjaik.
  • Nem kapnak státuszt azok a külföldiek és hontalanok, akiknek állandó tartózkodási engedélyük volt Ukrajnában, és nem tudnak biztonságosan hazatérni származási országukba. Ehelyett a szokásos eljárás vonatkozik rájuk.

Ez az Európai Tanács pénteki határozatán alapul, ami lehetővé tette volna, hogy a második csoport tagjai is kapjanak menedékes státuszt.

A menedékeseknek jár szállás, egészségügyi ellátás, és munkát is vállalhatnak, beleértve a közmunkát.

photo_camera Önkéntes segítők és menekülők a Nyugati pályaudvaron Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az egyik rendelet lehetővé teszi, hogy a menekülők (azok is, akik nem kapnak automatikusan menedékes státuszt) előre feltöltős SIM-kártyát használjanak, amit legfeljebb közeli hozzátartozóknak adhatnak át. A szolgáltatónak rögzítenie kell az előfizető adatait is, ami az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint azért fontos, mert ha a kártyák rossz kézbe kerülnek, „akár súlyos visszaélésekre is alkalmat teremthetnek”. A SIM-kártyát legfeljebb egy hétig használhatják, utána ismét egyeztetni kell az adatokat.

Mindez a járványügyi vészhelyzet végéig, jelen állás szerint júniusig érvényes.

Mostanáig 180 ezren menekültek Ukrajnából Magyarországra. Az orosz-ukrán háború eseményeit itt követheti percről percre.

Menekültek száma az Ukrajnával szomszédos országokba
photo_camera Menekültek száma az Ukrajnával szomszédos országokba Grafika: 444/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.