Átmeneti védelem, SIM-kártya és közmunka is jár a menekülőknek

háború
2022 március 08., 07:19
comments 1

Több rendeletet is kiadott a kormány az Ukrajnából érkezőkkel kapcsolatban.

  • Menedékes státuszt kapnak az ukrán állampolgárok és azok a külföldiek vagy hontalanok, akik a háború előtt védelemben részesültek Ukrajnában (például menekültek voltak), illetve családtagjaik.
  • Nem kapnak státuszt azok a külföldiek és hontalanok, akiknek állandó tartózkodási engedélyük volt Ukrajnában, és nem tudnak biztonságosan hazatérni származási országukba. Ehelyett a szokásos eljárás vonatkozik rájuk.

Ez az Európai Tanács pénteki határozatán alapul, ami lehetővé tette volna, hogy a második csoport tagjai is kapjanak menedékes státuszt.

A menedékeseknek jár szállás, egészségügyi ellátás, és munkát is vállalhatnak, beleértve a közmunkát.

photo_camera Önkéntes segítők és menekülők a Nyugati pályaudvaron Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az egyik rendelet lehetővé teszi, hogy a menekülők (azok is, akik nem kapnak automatikusan menedékes státuszt) előre feltöltős SIM-kártyát használjanak, amit legfeljebb közeli hozzátartozóknak adhatnak át. A szolgáltatónak rögzítenie kell az előfizető adatait is, ami az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint azért fontos, mert ha a kártyák rossz kézbe kerülnek, „akár súlyos visszaélésekre is alkalmat teremthetnek”. A SIM-kártyát legfeljebb egy hétig használhatják, utána ismét egyeztetni kell az adatokat.

Mindez a járványügyi vészhelyzet végéig, jelen állás szerint júniusig érvényes.

Mostanáig 180 ezren menekültek Ukrajnából Magyarországra. Az orosz-ukrán háború eseményeit itt követheti percről percre.

photo_camera Menekültek száma az Ukrajnával szomszédos országokba Grafika: 444/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt