Zelenszkij: Háborús bűn a szülészeti klinika lebombázása

  • Ma tárgyal az ukrán és az orosz külügyminiszter Törökországban a békéről.
  • Több várost is bombáztak az éjjel az oroszok.
  • Varsóban tárgyal Kamala Harris amerikai alelnök.
  • Az amerikaiak szerint elképzelhető orosz vegyi támadás.
2022 március 10., 05:04

A zaporizzsjai atomerőművel sincs kapcsolata az Atomenergia-ügynökségnek

Nem kapnak jelet a biztonsági megfigyelő rendszertől, írja az ENSZ hivatalának szerdai jelentése. Az oroszok múlt héten foglalták el a zaporizzsjai erőművet, és bár az alkalmazottak a helyükön maradtak, az ukrán kormánynak sincs rálátása, mi történik a helyszínen. Korábban beszámoltunk róla, hogy a csernobili reaktor mérőeszközeivel is megszakadt a kapcsolat, ezért nem látni a sugárzás mértékét. Az ukrán kormány szerint Csernobilban nincs áram, de az Atomenergia-ügynökség szerint ez nem jelent végzetes problémát.

photo_camera Grafika: AFP/444
2022 március 10., 04:48

Ukrán kormányzati honlapon jelenthetők az emberi jogi sértések

A humanrights.gov.ua beérkezett dokumentumokat bizonyítékként használnák fel a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon és az Emberi Jogok Európai Bíróságán. (Unian)

2022 március 10., 04:41

Szórólap a megszállt Melitopolban: „Oroszország nem háborúzik Ukrajnával”

Propagandaröplapokat osztogatnak az embereknek az oroszok által megszállt Melitopolban, írja a Szabad Európa. Ezekben arról győzködik a lakosságot, hogy Oroszország nem háborúzik Ukrajnával, ehelyett békét és biztonságot kínál az emberek számára. Putyin üzenetében felbukkannak a jól ismert toposzok: Ukrajnát neonácik irányítják, és Oroszországnak muszáj megvédenie magát. Az orosz elnök arra szólítja a városban élőket, hogy tegyék le a fegyvert menjenek haza, és tájékozódjanak az orosz médiából.

2022 március 10., 04:32

Az amerikaiak szerint elképzelhető az orosz vegyi támadás

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője abszurdnak nevezte az oroszok vádját azzal kapcsolatban, hogy Amerika vegyi fegyvert fejlesztene Ukrajnában. Az Egyesült Államok szerint ezzel a nyilvánvaló hazugsággal próbálnak előre jogalapot adni saját támadásaiknak. Psaki azt mondta, fel kell készülnünk arra, hogy Oroszország biológiai vagy vegyi fegyvereket fog bevetni, ahogy szövetségesei is megtették Szíriában.

Korábban az amerikai külügyminiszter-helyettes azt mondta szenátusi meghallgatásán, hogy ha biológiai vagy vegyi támadás történne Ukrajnában, biztosan Oroszország állna mögötte. „Ez a klasszikus orosz technika, hogy egyből a másikra fogják, amit ők maguk terveznek csinálni”.

Az orosz kormány szerda este azzal is megvádolta az ukránokat, hogy vegyi támadást akarnak indítani saját maguk ellen, amit aztán majd az oroszokra foghatnak. (via BBC)

2022 március 10., 04:17

A Bellingcat vezető újságírója szerint az oroszok tíz napon belül leállhatnak

Christo Grozev szerint nem számíthatunk éles választóvonalra, amikortól egyértelműen véget ért a háború. Ehelyett egy ideig bizonytalan lesz, tart-e még egyáltalán, de a legfontosabb, hogy abban az időszakban már nem lesz vérontás. Úgy véli, tíz nap múlva el is juthatunk idáig, mert Oroszország pozíciója gyengül, és egy ponton túl már nem lesz érdemes folytatniuk a harcot, akkor sem, ha hivatalosan nem ismerik majd el a vereséget. (Ukranszkaja Pravda)

2022 március 10., 04:11

13 éves fiú is meghalt az éjszakai bombázásokban

Lakóházakra és gázvezetékre lőttek az oroszok éjjel fél egy körül Akhtirkában, Ukrajna észak-keleti részén. Nem messze innen, Velika Pisarivka városában is bombáztak, a regionális vezetés szerint az áldozatok közt van két nő és egy 13 éves fiú is. Öt embert mentettek ki a romok alól, köztük két gyereket. A támadás során a rendőrség épületének egy részét is megsemmisítették.

A tervek szerint magyar idő szerint reggel 8-kor három humanitárius folyosó nyílik a környéken. A napok óta támadás alatt álló Szumiból ötezer embert menekítettek ki szerdán. (Ukranszkaja Pravda, Guardian)

2022 március 10., 01:01

A Hilton és a Hyatt is felfüggeszti a szállodafejlesztéseit Oroszországban

A két szállodalánc is csatlakozott a nemzetközi bojkotthoz, és az Ukrajna elleni háború miatt felfüggesztik az új szállodafejlesztéseiket Oroszországban. Ugyanakkor a meglévő egységeikben nem állítják le a működést, de az ukrajnai menekülteknek segítenek. A Hilton szerdán közölte, hogy a 26 oroszországi szállodájából befolyó nyereséget a menekülteknek ajánlják fel, ezen kívül pedig egymillió vendégéjszakát is biztosítanak nekik. A moszkvai irodájukat pedig be is zárták. (Bloomberg)

2022 március 10., 00:35

Zelenszkij nem bízik Putyinban, de tudja, vele kell tárgyalnia, mert ő az orosz elnök

link Forrás

Az ukrán elnök a Vice News-nak adott interjújában azt mondta, nem bízik Putyinban, de meg kell egyezniük, hogy véget érjen a háború. És csak vele beszélhet, mert ő Oroszország elnöke. Szerinte Putyin tárgyalni fog, mert látja, hogy az ukránok erősek.

2022 március 10., 00:24

Már az ukrán és az orosz külügyminiszter is megérkezett Törökországba

Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is ott van már Törökországban, hogy a békéről tárgyaljanak. A tárgyalásra Antalya városában kerül majd sor. (BBC)

2022 március 10., 00:17

Néhány brit katona a tiltás ellenére Ukrajnába ment harcolni

A brit hadsereg elismerte, hogy néhány katonájuk nem engedelmeskedett a parancsnak, és valószínűleg Ukrajnába távozott. Most erősen ajánlják nekik, hogy térjenek vissza az Egyesült Királyságba. A védelmi minisztérium is megerősítette, hogy megtiltották a szolgálatban lévő személyeknek, hogy Ukrajnába utazzanak, akár kaptak kimenőt, akár nem. Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij létrehozott egy nemzetközi légiót, ami már harcol is az oroszok ellen. 52 országból 20 ezer veterán jelezte, hogy csatlakozna hozzájuk. (CNN)

2022 március 09., 23:44

Zelenszkij háborús bűnnek tartja a mariupoli szülőotthon lebombázását

A szerda esti videóbeszédében az ukrán elnök a mariupoli gyerekkórház elleni orosz bombázásról beszélt, ahol a szemtanúk szerint vajúdó nők és gyerekek is a romok alá szorultak, legalább 17-en megsebesültek. „Miféle ország ez, az Orosz Föderáció, hogy egy kórháztól és egy szülőotthontól fél, és lerombolja őket?” - mondta Volodimir Zelenszkij.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

Zavarta a szülészet az orosz anyanyelvűeket? Mi volt ez? Nácitlanítottak egy kórházat? Amit a megszállók Mariupolban művelnek, az már túlmegy az atrocitásokon. Ma együtt kell elítélnünk Oroszország háborús bűneit, ami minden gonoszságra rámutat, amit a megszállók hoztak az országunkra.” Ezeket a bombázásokat bizonyítéknak tartja arra, hogy népirtás zajlik az ukránok ellen. Azt kérte, szigorítsák addig a szankciókat Oroszország ellen, hogy ne tudja folytatni a népirtást. Szerinte az oroszokat erővel kell a tárgyalóasztalhoz kényszeríteni. Megjegyezte, hogy Mariupol is a vitatott hovatartozású Donyeck régió része, és most mindenki láthatja, hogyan bánnak az oroszok a donyecki lakossággal. Újra arra kérte a nyugati vezetőket, hogy zárják le az ukrán légteret és adjanak nekik vadászgépeket.

link Forrás

Beszélt arról is, hogy szerdán három humanitárius folyosón keresztül 35 ezer embert sikerült kimenekíteni Szumiból, Kijev környékéről és Enerhodarból. Csütörtökön hat ilyen folyosót készülnek megnyitni többek között Mariupolnál, Izjumnál, Vonovaktánál.

2022 március 09., 22:22

Lengyelországban külön támogatást kapnak, akik ukrán családokat fogadnak be otthonukba

Szinte egyhangúlag megszavazta a lengyel szejm szerda este az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény tervezetét.

  • Eszerint az ukrán állampolgárok Lengyelországban 18 hónapos tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapnak, amely 3 évre hosszabbítható meg. Lengyel személyazonosító szám is jár nekik az ügyintézéshez és a törvényes cégalapításhoz.
  • A határ átlépése után az ukrajnai menekültek egyszeri, 300 zloty (~24 ezer forint) összegű támogatást kapnak, és a lengyel családtámogatások is járnak nekik, beleértve az 500 plusz nevű segélyt, amivel értelmében az állam minden gyermek után havi 500 zlotyt fizet a szülőknek.
  • Az önkormányzatoknak pénzügyi keretet különítenek el a befogadással kapcsolatos többletfeladatok, például az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítására.
  • Azok a lengyelek, akik az önkormányzatok szervezésében ukrán családokat fogadnak be otthonukba, két hónapig napi 40 zloty támogatásban részesülhetnek minden befogadott ember után.

Az ukrán-orosz háború kitörése óta szerda 15 óráig 1,37 millió ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba. A háború kitörése miatt sürgősségi eljárás keretében előkészített, még csütörtökön a szenátus elé kerülő kormánytervezet mellett a 460 fős alsóházban 439-en szavaztak, 12 képviselő ellene voksolt, míg hárman tartózkodtak, hatan pedig nem voltak jelen. A törvénytervezet szerint a menekültek befogadására 7 milliárd zlotyt (1,4 milliárd euró) különítenek el az állami költségvetésből, a kormány külső források felhasználására is számít. (MTI)

2022 március 09., 22:16

Az orosz külügyi szóvivő szerint ukrán harcállás volt a szétlőtt szülészeti és gyerekklinikán

Maria Zakharova, az orosz külügyi szóvivő órákkal a mariupoli szülészeti és gyerekklinikát ért támadás előtt azt közölte, hogy az ukránok kizavarták az épületből a kórház személyzetét és a betegeket, és harcállást alakítottak ki az épületben. A szétlőtt és lángoló épületről készült videó és a képek egyáltalán nem erősítették meg ezt, civilek és sebesült terhes nők jöttek ki a romok közül.

Várandós nőt menekítenek a mariupoli gyermekkórház szülészeti osztályát ért támadás után.
photo_camera Fotó: EyePress via AFP
Terhes nőket menekítenek a mariupoli szülészeti klinikáról, amit az orosz hadsereg 2022. március 9-én bombázott le
photo_camera Fotó: EyePress via AFP
link Forrás

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij egy videóban a támadásról azt mondta: „Miféle ország bombázza a kórházakat? Fél a kórházaktól? A szülészettől? Valaki sértegette az oroszokat? Terhes nők lőttek Rosztov felé? Egy kórház nácitlanítása". Ez szerinte az oroszok részről több, mint barbárság volt. (CNN)


2022 március 09., 21:34

A mariupoli hatóságok szerint 1300 civil halt meg az orosz invázió kezdete óta

A szétlőtt gyerekkórház Mariupolban
photo_camera A szétlőtt gyerekkórház Mariupolban Fotó: EyePress via AFP

Az Ukrajna délkeleti részen fekvő kikötővárost már a háború legelején is rakétázták az oroszok, most pedig már majdnem egy hete ostrom alatt áll, a helyiek pedig már nem jutnak élelemhez, elektromossághoz, vízhez és fűtéshez. Petr Andriucsenko, a város polgármesterének tanácsadója az UNIAN hírügynökségnek azt mondta, hogy az „Orosz Föderáció blokádja és népirtása” alatt már 1300 mariupoli lakos halt meg. Szerda reggel Sergej Orlov polgármesterhelyettes még 1207 áldozatról beszélt, akik a bombázások miatt haltak meg. De a CNN-nek elismerte, hogy ez a szám háromszor-négyszer magasabb is lehet, mert már nem tudják számolni, hányan haltak meg az utcákon. A városból arról is érkeztek felvételek, hogy a halottaknak tömegsírokat ástak. Az ENSZ legutóbbi becslései szerint eddig több mint 500 halt meg, 900-an pedig megsebesültek, de elismerték, hogy a valós szám magasabb lehet.