18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Megrendítette a világot a mariupoli gyerekkórház lebombázása

külföld
2022 március 09., 18:03
comments 21

Szerdán délután elsöprő erejű orosz bombatámadás érte a Fekete-tenger partján lévő ukrán kikötőváros, Mariupol 2-es számú szülészeti klinikáját és a vele egybeépült gyerekkórházat. A támadásról több videó is megjelent az ukrán közösségi médiában, szemtanúk szerint vajúdó nők és gyerekek is a romok alá szorultak. Egyelőre nem tudni pontosan, hány halálos áldozata és sérültje van a támadásnak, de annyi biztos, hogy az épületek használhatatlanná váltak.

photo_camera Fotó: Jevhen Maloletka/MTI/AP

Pavlo Kirilenko, a mariupoli terület kormányzója azt mondja, legalább 17-en megsérültek, és köztük valóban vannak vajúdó anyák is.

link Forrás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szörnyűségnek nevezte a támadást, és a nyugati vezetők fejére olvasta, hogy cinkosok a terror figyelmen kívül hagyásában, és az, hogy még mindig nem vezetett be a NATO légtérzárat Ukrajna fölött a hasonló támadások megakadályozására, azt bizonyítja, hogy a nyugati vezetőkből kiveszik az emberség.

photo_camera Fotó: Jevhen Maloletka/MTI/AP

Szerhij Orlov, Mariupol polgármestere a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, nem is érti, hogyan lehetséges gyerekkórházat bombázni, ahogy a kórházból a bombázás idején menekülők sem hitték, hogy ilyesmi megtörténhet.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt írta a Twitteren, „kevés romlottabb dolog létezik a világon, mint a sebezhető és védtelen emberek megtámadása”, és hozzátette, hogy országa új módokat keres arra, hogyan védhetné meg Ukrajnát a hasonló támadásoktól, és vonhatná felelősségre Putyint szörnyű bűneiért.

link Forrás

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a nácik dél-angliai bombázásaihoz hasonlította az ukrán városokat ért orosz légicsapásokat.

Füst száll fel egy tüzérségi támadás után Mariupolban március 9-én.
photo_camera Fotó: Jevhen Maloletka/MTI/AP

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szintén elítélte a bombázást, és kiemelte, hogy az egészségügyi intézmények ellen elkövetett bombatámadások egész régiókat fosztanak meg az egészségügyi ellátástól. A WHO eddig 18 ukrán egészségügyi intézményt ért támadásról tud.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.