Csernobilban nincs áram, de a nemzetközi ügynökség szerint ezt még túl lehet élni

március 9., szerda 14:38
5

Az ukrán kormány szerint szerda kora reggel óta nincs hálózati áram Csernobilban, az 1986-ban felrobbant atomerőmű romjai között. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szintén szerda reggel közölte, hogy a Csernobilba telepített műszerekkel megszakadt a kapcsolat, és nem látják már a sugárzást mérő műszerek számait.

Az ukránok szerint a harcokban megsérült az egyetlen vezeték, ami áramot vihetne Csernobilba, és amíg az oroszok a környéket lövik, addig nem lehet megjavítani.

Hogy egészen pontosan mi a helyzet Csernobilban, azt az orosz hadsereg tudhatja, ugyanis rögtön a háború elején elfoglalták az erőművet - illetve annak romjait. Az oroszok egyelőre semmit sem mondtak a csernobili helyzetről.

A felrobbant reaktor fölé EU-s pénzből egy óriási szarkofágot emeltek, amely 2017-ben lett kész, abban robotok takarítanak. Elvben amíg a szarkofág nem hasad meg, nem reped szét, addig onnan nem szabadulhat ki sugárzás.

Orosz katona Csernobilban, február 26-án. Fotó: Sputnik via AFP

Az ukrán hatóságok nem is az egykori reaktor miatt aggódnak, hanem azért a tárolóért, ahol az erőmű egykori fűtőelemeit tartják. Ezek a fűtőelemek még nem hűltek ki teljesen. Az ukrán kormány szerint ha nincs áram Csernobilban, akkor a fűtőelemek hűtésére beállított szerkezetek nem működnek, és ez rendkívül veszélyes. Attól tartanak, hogy a fűtőelemek felforrósodnak, és akkor a környék, esetleg egész Európa veszélybe kerül az elszabaduló sugárzás miatt.

Egész biztosan nem jó, ha Csernobilban nincs áram, de a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egy március 3-i jelentésében már közölte, ha elmenne az áram, az még nem volna a világ vége. Elemzésük szerint ugyanis a fűtőelemeket vízzel árasztották el, ami megfelelően hűti azokat, a hűtőberendezéseket eleve csak vészhelyzetben kellene bekapcsolni. Ugyanakkor áram nélkül nem működnek sem a sugárzást figyelő műszerek, sem a tűzriasztók, tehát a helyzet nem ideális, csak nem közvetlenül életveszélyes.

Az ukránok azt mondják, hogy vannak Csernobilban generátorok, amelyek mellé 48 órára elég üzemanyagot helyeztek, tehát elvben lehetne még áram Csernobilban. Hogy a generátorok működnek-e, és esetleg azóta az oroszok vittek-e még hozzájuk üzemanyagot, vagy éppen elhasználták másra a tartalékot, azt nem lehet tudni.

Mindenesetre az ukrán külügyminiszter felszólította az oroszokat, hogy szüntessék be a harci cselekményeket a környéken, amíg a megrongálódott vezetéket megjavítják. Erre egyelőre az oroszok nem reagáltak.

A nemzetközi ügynökség egyébként leginkább azért a több mint 210 emberért aggódik, akik Csernobilban dolgoztak, amikor az oroszok bevonultak oda. Normális esetben az erőműre vigyázó személyzetet folyamatosan rotálják, hogy ne érje őket túl sok sugárzás, hiszen a környék továbbra is veszélyes. Az oroszok azonban lassan két hete nem engedik a műszakváltást, ugyanazok vigyáznak az erőműre azóta, hogy elfoglalták a világtörténelem legsúlyosabb balesetének helyszínét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt