2022 március 09., 23:44

Zelenszkij háborús bűnnek tartja a mariupoli szülőotthon lebombázását

A szerda esti videóbeszédében az ukrán elnök a mariupoli gyerekkórház elleni orosz bombázásról beszélt, ahol a szemtanúk szerint vajúdó nők és gyerekek is a romok alá szorultak, legalább 17-en megsebesültek. „Miféle ország ez, az Orosz Föderáció, hogy egy kórháztól és egy szülőotthontól fél, és lerombolja őket?” - mondta Volodimir Zelenszkij.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

Zavarta a szülészet az orosz anyanyelvűeket? Mi volt ez? Nácitlanítottak egy kórházat? Amit a megszállók Mariupolban művelnek, az már túlmegy az atrocitásokon. Ma együtt kell elítélnünk Oroszország háborús bűneit, ami minden gonoszságra rámutat, amit a megszállók hoztak az országunkra.” Ezeket a bombázásokat bizonyítéknak tartja arra, hogy népirtás zajlik az ukránok ellen. Azt kérte, szigorítsák addig a szankciókat Oroszország ellen, hogy ne tudja folytatni a népirtást. Szerinte az oroszokat erővel kell a tárgyalóasztalhoz kényszeríteni. Megjegyezte, hogy Mariupol is a vitatott hovatartozású Donyeck régió része, és most mindenki láthatja, hogyan bánnak az oroszok a donyecki lakossággal. Újra arra kérte a nyugati vezetőket, hogy zárják le az ukrán légteret és adjanak nekik vadászgépeket.

link Forrás

Beszélt arról is, hogy szerdán három humanitárius folyosón keresztül 35 ezer embert sikerült kimenekíteni Szumiból, Kijev környékéről és Enerhodarból. Csütörtökön hat ilyen folyosót készülnek megnyitni többek között Mariupolnál, Izjumnál, Vonovaktánál.