Lengyelország átadja a MIG-29-es vadászgépeit az amerikaiaknak, hogy aztán az ukrán légierő használhassa őket

háború
2022 március 08., 19:40

A lengyel kormány keddi közleménye szerint kész azonnal és ingyen az amerikai hadsereg ramsteini bázisára telepíteni az összes MIG-29-es vadászgépét. Egyben felszólították a többi NATO-tagállamot, hogy ha vannak MIG-29-eseik, cselekedjenek hasonlóan. A MIG-29-eseket az ukrán légierő fogja használni az orosz invázió visszaverésére.

Lengyel MiG-29-e
photo_camera Lengyel MiG-29-es Fotó: ANDREAS FRANKE/dpa Picture-Alliance via AFP

Egyben a lengyel kormány kéri az Egyesült Államokat, hogy biztosítsanak számára hasonló védelmi képességű gépeket, és egyben készek ezek beszerzéséről is tárgyalni.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a hét végén a moldovai látogatásán jelentette ki: már tárgyalnak a lengyelekkel arról, hogyan tudnák átadni a vadászgépeiket az ukránoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton egy videókonferencián kérte arra az amerikai törvényhozókat, hogy szerezzenek használt orosz vadászgépeket a kelet-európai szövetségeseiktől, ugyanis az ukrán pilóták ezekhez vannak kiképezve.

A Blikk tavaly nyári cikke szerint a magyar MIG-29-esek magányosan árválkodnak a kecskeméti katonai repülőtér betonján. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2,8 milliárd forintos induló áron megpróbálta elárverezni a 19 vadászgépet, de egyetlen licitáló sem akadt rá. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.