Még az enyhe covid is látványosan csökkenti a szürkeállomány térfogatát az agyban

járvány
2022 március 08., 15:21
comments 5

Még azoknál az embereknél is felgyorsulhat az agy öregedése, akiknek enyhe lefolyású volt a covid-fertőzése - állítják idegtudósok egy a Nature-ben megjelent új tanulmányban. Azt találták, hogy a koronavíruson átesettek agyában nagyobb arányban csökkent a szürkeállomány térfogata, és több rendellenesség jelent meg az agyszövetben, mint azoknál, akik nem kapták el a vírust. „Egyértelmű különbségeket láttunk az agyban” - mondta a CNN-nek Gwenaëlle Douaud, az Oxfordi Egyetem idegtudományi docense, a kutatás vezetője.

A Design Cells illusztrációja arról, hogy hogyan fertőzheti meg a koronavírus az agyat. Bár a koronavírus az esetek döntő többségében enyhe lefutású légúti fertőzést okoz csak, számos esetben okozott neurológiai tüneteket is, kezdve a szaglás- és ízlelésvesztéstől egészen az agyvelőgyulladásig. A tudomány csak most kezdi feltérképezni, hogy milyen hatással van a koronavírus az agyra, és hogy egyáltalán meg tudja-e fertőzni azt.
photo_camera A Design Cells illusztrációja arról, hogy hogyan fertőzheti meg a koronavírus az agyat. Bár a koronavírus az esetek döntő többségében enyhe lefutású légúti fertőzést okoz csak, számos esetben okozott neurológiai tüneteket is, kezdve a szaglás- és ízlelésvesztéstől egészen az agyvelőgyulladásig. Fotó: DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Douaud és munkatársai 401 fertőzött ember agyáról (fertőzés előtti és kb. 4,5 hónappal azutáni állapotban) készült képeket elemeztek, majd ezeket összehasonlították 384 nem fertőzött ember agyáról készült képekkel. (Az összehasonlított alanyok hasonlók voltak életkorban, társadalmi-gazdasági és kockázati tényezők szempontjából, például magas vérnyomás, elhízás). Az normális, hogy az életkor előrehaladtával az emberek évente 0,2-0,3 százalékot veszítenek a szürkeállományukból az agy memóriával kapcsolatos területein, de a tanulmány szerint a koronavírussal fertőzött embereknél a szövetek 0,2-2 százaléka veszett el.

A képalkotás mellett a résztvevők végrehajtó és kognitív funkcióit is tesztelték a Trail Making Test segítségével, amelyet a demenciával összefüggő kognitív károsodások kimutatására, valamint az agyi feldolgozási sebességének és működésének tesztelésére használnak. A kutatók szerint azok teljesítettek a legrosszabbul ezen a vizsgán, akiknél a legnagyobb arányú volt az agyszövetvesztés.

Bár az agy leginkább érintett területei a szaglórendszerrel függenek össze, Douaud azt mondta, egyelőre nem világos, hogy ez miért van így. Ezért egy-két éven belül szeretnék újra megvizsgálni az alanyokat, hogy az agyi rendellenességek helyreálltak-e. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a szaglás jelentős mértékű elvesztése együtt jár a szürkeállomány térfogatának csökkenésével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.