Romániában szerdától feloldják a járványügyi korlátozásokat

járvány
2022 március 08., 18:04
comments 3

Romániában kedden éjfélkor lejár a koronavírus-járvány miatt 2020-ban bevezetett és havonta meghosszabbított egészségügyi veszélyhelyzet, így véget érnek a járványügyi korlátozások - írja az MTI.

photo_camera Egészségügyi dolgozók egy bukaresti kórház covid-osztályán. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Nem kell többé védőmaszkot viselni, megszűnik a létszámkorlátozás a vendéglátóhelyeken, sportrendezvényeken, színházakban és mozikban. Covid-igazolvány nélkül is be lehet majd menni bárhova, megnyithatnak a bárok, klubok és más szórakozóhelyek, és véget ér a magánrendezvények tilalma: lakodalmat, keresztelőt vagy házibulit is lehet ezentúl rendezni. Nem korlátozzák többé a tüntetések létszámát és az üzletek nyitvatartási idejét sem.

„A következő időszakban az egyéni felelősség és óvatosság kell, hogy meghatározó legyen” - mondta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Figyelmeztetett arra, hogy a bírságolás megszűnése nem azt jelenti, hogy nincs már szükség a tesztelésre, a fertőzöttek és kontaktjaik karanténba helyezésére, vagy hogy fel kellene számolni a tesztelési központokat. A tüneteket mutató fertőzötteknek továbbra is azt tanácsolja, maradjanak otthon, hogy ne terjesszék a vírust, akkor is, ha már nem ellenőrzik őket a hatóságok.

Romániában jelenleg közel ötezer koronavírusos beteg van kórházban, közülük mintegy 700-an intenzív terápián. Tovább működnek azok a járóbeteg-rendszerű Covid-központok is, amelyeket a fertőzöttek állapotának felmérésére, a gyógykezelés kiírására jelölt ki az egészségügyi tárca.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.