Az őspolipok már a dinoszauruszok előtt is élhettek a Földön

TUDOMÁNY
2022 március 09., 07:40

Minden idők eddigi legrégebbi olyan fosszíliáját azonosították amerikai kutatók Montanában, amely egy polipős maradványait tartalmazza, írja az AP. A lelet becslések szerint 330 millió éves lehet, ezért a kutatók szerint feltételezhető, hogy az őspolip évmilliókkal a dinoszauruszok előtt élt a Földön.

A 12 centis fosszíliának 10 karja van, szemben a modern kori polipok 8 karjával, és mindkét oldalán vannak szívókorongok. Mike Vecchiobne, a Smithsonian Természettudományi Múzeum zoológusa szerint csak a világon pár helyszínen lehetséges puhatestúek fosszíliáját fellelni. A kutató, aki ebben a munkában nem vett részt, rendkívül izgalmasnak találta a felfedezést, hiszen ez jelentősen távolabbra teheti időben a polipok keletkezését az eddig feltételezettnél.

A leletet még 1988-ban, egy mészkőképződményben találták meg, és sokáig egy kanadai múzeumban volt, évtizedeken át senki sem foglalkozott vele behatóbban. De aztán paleontológusok észrevették, hogy 10 apró végtag látható a mészkődarabban. A jó állapotban megmaradt fosszílián ezen kívül vannak jelei egy tintazsáknak, azaz feltételezhető, hogy az őspolip képes volt sötét folyékony anyaggal védekezni a ragadozók ellen, épp úgy, mint számos jelenkori polip.

Az élőlény feltehetően közös őse volt a mai polipoknak, illetve a vámpírtintahalaknak, ami egy elég becsapós elnevezés, mivel ezek az élőlények közelebbi rokonai a polipoknak, mint a tintahalaknak. Korábban a legidősebb ismert hasonló lelet 240 millió éves volt. A most megtalált leletet a kutatók Joe Biden amerikai elnök után Syllipsimopodi bideni névre keresztelték el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.