Szerencsejáték-függőséggel küzdőknek küldött ingyenes játékajánlatokat a brit online kaszinó

külföld
2022 március 09., 10:21

1,2 millió fontos bírságot kapott a brit Sky Vegas, mivel a brit szerencsejáték-ipar felelősségvállalásról és tudatosabb játékról szóló tematikus hetén ingyenes játéklehetőséget biztosított olyan embereknek, akik szerencsejáték-függőségből épültek fel.

A Guardian szerint a bírság és az ügy különösen rosszul jött a szektor számára, mivel a brit szerencsejáték-ipar éppen most akarja nagy erőkkel bizonyítani, hogy már sokkal felelőssebben gondolkodik saját társadalmi szerepéről, ahogy a kormány éppen a szerencsejáték alapvető újraszabályozására készül, és heteken belül megjelenhetnek a javaslataik.

Ehhez képest egymást érik a jelentős büntetések: a 888 Casinót például múlt héten 9,4 millió fontra bírságolták, mert a koronavírus-járvány alatt nem tettek semmit azért, hogy a felhasználóik ne halmozzanak fel nagyon jelentős adósságokat az oldalukon. Februárban kapott a BetVictor is egy 2 millió fontos büntetést, mert nem tett eleget a tisztességes eljárásért, illetve a pénzmosás elleni küzdelemért.

A legutóbbi büntetést azért szabták ki, mert a Flutter nemzetközi kaszinós óriáscég tulajdonában lévő Sky Vegas emailben küldött ki ajánlatot 41395 olyan ügyfelének, akik szándékosan záratták ki korábban magukat az oldalról, mivel függőséggel küzdöttek. Az ajánlat értelmében ha fogadtak volna 5 font értékben, 100 ingyenes pörgetést is kaptak volna mellé.

Emellett megkapta a levelet közel 250 ezer olyan egykori felhasználó is, aki direkt leiratkozott már a kaszinó leveleiről.

Az esetre tavaly novemberben derült fény, akkor a Nemzetközi Szerencsejátékos Szövetség vezetője, Andrew Rhodes arról beszélt, hogy az önmagukat kizáró felhasználók nagy valószínűséggel szenvednek a szerencsejáték káros hatásaitól, és semmiképp sem lenne szabad őket direkt marketinges eszközökkel megpróbálni visszacsábítani.

A vállalat brit igazgatója, Conor Grant elmondta, hogy rendkívül komolyan veszik a felhasználóik védelmét, de ezúttal valóban nem tettek eleget. Ahogy rájöttek tavaly erre a hibára, rögtön értékesítették a szabályzó szerveket, illetve elnézést kértek az érintett felhasználóktól, majd pedig belső vizsgálatot indítottak. Elfogadják a büntetést, és mindent megtesznek, hogy hasonló ne forduljon elő többet, tette még hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.