A pedagógus szakszervezetek szerint jogellenes intézkedésekkel akadályozzák a sztrájkot a tankerületek

oktatás
2022 március 10., 16:38

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a PDSZ és a PSZ március 16-tól, mivel a tárgyalóasztalnál eddig nem sikerült megegyezniük az EMMI-vel a sztrájkköveteléseikről. Friss közleményükben azt írják, a kormány a tankerületeken keresztül lehetetlenítené el a megmozdulást.

"A sztrájkot szervező szakszervezetekhez tömegesen érkeznek visszajelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy a munkavállalók érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni a munkahelyeken" - írja közös közleményében a két nagy pedagógus-szakszervezet.

A szakszervezetek szerint "nyilvánvaló, hogy központi, kormányzati akaratot valósítanak meg" az utasítások, mivel azok országszerte azonosak.

A közlemény szerint a tankerületek jogellenesen állítják például, hogy a sztrájkolóknak automatikusan egész napra nem jár bér, a szakszervezetek szerint viszont jár az illetmény a délutáni, kötetlen munkaidőben végzett feladatokért, valamint minden, tanórán kívül, de kötött munkaidőben végzett munkáért.

"De nem felel meg a jogszabálynak az a furcsa módon egységes tankerületi értelmezés sem, amely a megtartandó tanórák ötven százalékát nem a tanulók, hanem a pedagógusok tanóráira akarja érvényesíteni" - írják.

A PDSZ és a PSZ szerint az intézkedéseikkel a munkáltatók akadályozzák a sztrájk szervezését és elbizonytalanítják, megfélemlítik a munkavállalókat. Azt írják, tovább szervezik sztrájkot, és kérik az oktatásban dolgozókat, éljenek alkotmányos joguk gyakorlásával.

A PDSZ és a PSZ arra kéri a szülőket, hogy március 16-án, 17-én és 18-án ne vigyék iskolába a gyermekeket, de azt írják, gyermekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt