Kétségbeejtővé vált a helyzet Mariupolban

március 10., csütörtök 15:38
6

De annyira, hogy az már kezdi kikezdeni az ostromlott város lakóinak emberségét is. Szasa Volkov, a Nemzetközi Vörös Kereszt városban tartózkodó delegációjának szerdán este rögzített hangüzenete szerint már az is előfordult, hogy "az emberek egymásnak estek az ételért, elkezdték szétszedni mások autóját, hogy megszerezzék a benzinét".

Az oroszok március 9-én, szerdán a város gyerekkórházát is lebombázták. Fotó: EyePress via AFP

A tizedik napja ostromolt, folyamatosan bombázott városban már több mint egy hete nincs folyóvíz és áram, gáz és fűtés. Az orosz hadsereg eddig nemcsak a polgári lakosság evakuálását, de még a segélyszállítmányok városba juttatását is megakadályozta. "Sokan már a gyermekeiket se tudják etetni" - üzente Volkov, aki szerint a boltokat és a gyógyszertárakat már napokkal ezelőtt kifosztották, és a hideg miatt egyre több a beteg.

A szervezet mariupoli irodájának óvóhelyét a kisgyermekeknek és anyjuknak tartják fenn, a felnőtt férfiakat és a 12 évesnél idősebb gyerekeket csak a felszínen tudják elhelyezni. "Még van pár napi élelmünk. Mi is kezdünk lebetegedni a nedvesség és a hideg miatt. Próbáltunk valamilyen higiéniai standardokat fenntartani, de ez nem mindig lehetséges" - mesélte. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt