Kétségbeejtővé vált a helyzet Mariupolban

külföld
2022 március 10., 15:38
comments 6

De annyira, hogy az már kezdi kikezdeni az ostromlott város lakóinak emberségét is. Szasa Volkov, a Nemzetközi Vörös Kereszt városban tartózkodó delegációjának szerdán este rögzített hangüzenete szerint már az is előfordult, hogy "az emberek egymásnak estek az ételért, elkezdték szétszedni mások autóját, hogy megszerezzék a benzinét".

A szétlőtt gyerekkórház Mariupolban
photo_camera Az oroszok március 9-én, szerdán a város gyerekkórházát is lebombázták. Fotó: EyePress via AFP

A tizedik napja ostromolt, folyamatosan bombázott városban már több mint egy hete nincs folyóvíz és áram, gáz és fűtés. Az orosz hadsereg eddig nemcsak a polgári lakosság evakuálását, de még a segélyszállítmányok városba juttatását is megakadályozta. "Sokan már a gyermekeiket se tudják etetni" - üzente Volkov, aki szerint a boltokat és a gyógyszertárakat már napokkal ezelőtt kifosztották, és a hideg miatt egyre több a beteg.

A szervezet mariupoli irodájának óvóhelyét a kisgyermekeknek és anyjuknak tartják fenn, a felnőtt férfiakat és a 12 évesnél idősebb gyerekeket csak a felszínen tudják elhelyezni. "Még van pár napi élelmünk. Mi is kezdünk lebetegedni a nedvesség és a hideg miatt. Próbáltunk valamilyen higiéniai standardokat fenntartani, de ez nem mindig lehetséges" - mesélte. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.