Koronavírus-számok Magyarországon 6/1/2022
Elhunytak + 40 Σ 46 547
Kórházban - 121 Σ 362
Fertőzöttek + 2 063 Σ 1 919 840
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 608 Σ 6 410 059
A legújabb trendek

Az újabb covid-lezárások hírére pánikszerűen kezdtek élelmiszert vásárolni a Hongkongban élő menekültek

március 11., péntek 11:05
1

Kiürült sok hongkongi élelmiszerüzlet, miután az újabb, covid-miatti lezárásoktól való félelmükben pánikvásárlásba kezdtek az emberek. Az esetszám megugrása miatt hamarosan tömeges COVID-tesztelési kampány indul, és sokan újabb szigorú korlátozásokra számítanak a több mint 7 millió lakosú metropoliszban.

Nő vásárol egy hongkongi szupermarketben, kiürült polcok mellett. Fotó: DALE DE LA REY/AFP

Különösen nehéz helyzetben vannak a városban élő menekültek, ők ugyanis csak egy olyan szupermarketláncban költhetik el az élelmiszerjegyeiket, melyben rendszeresen kifogynak a készletek – írja segélyszervezetek és menekültek beszámolói alapján a Reuters.

A 14 ezer Hongkongban élő menekült helyzete különösen nehéz, mivel csak azt az 1200 hongkongi dollár (kb. 53 ezer forint) értékű élelmiszerjegyet használhatják fel élelmiszervásárlásra, amelyet havonta kapnak a ParknShop áruházláncba. Volt, aki a napokban az üres polcokon csak rizst, tonhalkonzervet és a szardíniát talált ott.

A Refugee Concern Network nevű szervezet egy friss felmérése szerint a 124 válaszadó 73%-a azt mondta, hogy a február 25. és március 4. közötti héten nehézségekbe ütközött, amikor élelmiszert akart vásárolni. Ilyen esetekben a menekültek csak jótékonysági szervezetekhez vagy egyházakhoz fordulhatnak, hogy legyen mit enniük - mondta el Preston Cheung jogvédő. Ezek a szervezetek azonban csak korlátozott segítséget tudnak nyújtani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt