Az újabb covid-lezárások hírére pánikszerűen kezdtek élelmiszert vásárolni a Hongkongban élő menekültek

járvány
2022 március 11., 11:05
comments 1

Kiürült sok hongkongi élelmiszerüzlet, miután az újabb, covid-miatti lezárásoktól való félelmükben pánikvásárlásba kezdtek az emberek. Az esetszám megugrása miatt hamarosan tömeges COVID-tesztelési kampány indul, és sokan újabb szigorú korlátozásokra számítanak a több mint 7 millió lakosú metropoliszban.

Nő vásárol egy hongkongi szupermarketben, kiürült polcok mellett.
photo_camera Nő vásárol egy hongkongi szupermarketben, kiürült polcok mellett. Fotó: DALE DE LA REY/AFP

Különösen nehéz helyzetben vannak a városban élő menekültek, ők ugyanis csak egy olyan szupermarketláncban költhetik el az élelmiszerjegyeiket, melyben rendszeresen kifogynak a készletek – írja segélyszervezetek és menekültek beszámolói alapján a Reuters.

A 14 ezer Hongkongban élő menekült helyzete különösen nehéz, mivel csak azt az 1200 hongkongi dollár (kb. 53 ezer forint) értékű élelmiszerjegyet használhatják fel élelmiszervásárlásra, amelyet havonta kapnak a ParknShop áruházláncba. Volt, aki a napokban az üres polcokon csak rizst, tonhalkonzervet és a szardíniát talált ott.

A Refugee Concern Network nevű szervezet egy friss felmérése szerint a 124 válaszadó 73%-a azt mondta, hogy a február 25. és március 4. közötti héten nehézségekbe ütközött, amikor élelmiszert akart vásárolni. Ilyen esetekben a menekültek csak jótékonysági szervezetekhez vagy egyházakhoz fordulhatnak, hogy legyen mit enniük - mondta el Preston Cheung jogvédő. Ezek a szervezetek azonban csak korlátozott segítséget tudnak nyújtani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.