Több mint 161 ezer magyar kért végleges letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban

március 11., péntek 5:50
1

Közel 6,5 millió EU-állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért február végéig - közölte a brit belügyminisztérium csütörtökön. A statisztika a kérelmezők állampolgársági adatait a 2021-es év végéig tartalmazza: eszerint a magyarok által december 31-ig benyújtott kérvények száma több mint 161 ezer.

A brit belügyminisztérium legújabb összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai 2022. február 28-ig 6 493 300 letelepedési kérvényt adtak be, ezek közül 437 ezret a határidő után. Február utolsó napjáig a folyamodványok több mint 90 százalékát elbíráltak.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a Brexit után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért - kell folyamodniuk.

Brit zászló a Big Ben előtt Londonban. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Ennek határideje elvileg tavaly június 30-án lejárt. A brit kormány azonban továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be a jelentkezésüket, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket.

A jóváhagyott kérvények 51 százalékában a kérelmezők végleges - vagyis határidő nélküli -, az esetek 41 százalékában előzetes (pre-settled) letelepedett státust kaptak. Az utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik. A fennmaradó 9 százaléknyi esetben a kérvényeket vagy elutasították, vagy visszavonták a beterjesztők, vagy érvénytelenek voltak.

Azt az adatsort, amely a kérelmezők állampolgárságát is feltünteti, 2021 végéig tartalmazza a brit belügyminisztérium statisztikája, eszerint 161 600 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.

A lista élén a románok álltak 1 184 370 letelepedési folyamodvánnyal, őket a lengyelek követték, közülük 1 137 570-en kértek nagy-britanniai letelepedett státust december végéig. Az olaszok 572 350, a portugálok 436 650 és a spanyolok 372 300 kérelmet nyújtottak be. A legnagyobb EU-tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül a franciák 240 530, a németek 170 230 tartós letelepedési kérvényt nyújtottak be 2021 végéig. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt