Soros szerint a civilizációnk pusztulásával fenyeget, ha Putyin és Hszi Csin-ping hatalmon marad

külföld
2022 március 12., 11:05
comments 9

Az Ukrajna elleni orosz invázió február 24-én a harmadik világháború kezdete volt, amely akár civilizációnk pusztulását is magával hozhatja

- ezzel a bombasztikus állítással kezdődik Soros György pénteki írása a Project Syndicate-en. Ebben szokás szerint felidézi, hogy a nyolcvanas évek közepétől kezdve alapítványokat támogatott keleten, amelyek „aktívan részt vettek” a Szovjetunió felbomlásában, illetve Kínában is létrehozott - első külföldiként - egy alapítványt, amelyet 1989-ben, a Tienanmen téri vérengzés előtt kellett bezárnia.

photo_camera Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Soros az ukrajnai háború világpolitikai hatásait elemzi, olyan sokaktól hallott gondolatokkal, mint hogy Putyint meglepte az ukrán ellenállás, vagy hogy az EU-t összekovácsolja az orosz agresszió elleni közös fellépés. Azt is kijelenti a magát „politikai filantrópként” jellemző milliárdos, hogy

„Putyin szó szerint megőrült”.

Ami némileg eltér a mainstream nyugati értelmezésektől, hogy Soros végig Kína és Oroszország közös fenyegetéséről beszél. Elmélete szerint Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin február 4-ei találkozóján született meg a döntés, hosszas előkészületek után, hogy Oroszország zöld utat kap a kínai főtitkártól a háború kirobbantásához. Mostanra viszont, spekulál Soros, Hszi talán rájött, hogy Putyin elszabadult, illetve az is benne van a pakliban, hogy Oroszország a nyugati fegyvereknek köszönhetően elveszti a háborút.

Ennek ellenére azzal zárja véleménycikkét: „csak remélni tudjuk, hogy Putyint és Hszit eltávolítják a hatalomból, mielőtt elpusztítják a civilizációnkat”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt