Karácsony Gergely gratulált a Operaház kivitelezőjének

POLITIKA
2022 március 13., 16:38

A főpolgármester is ott volt szombaton a Magyar Állami Operaház felújított főépületének avatásán. „A lehető legtermészetesebb kellene, hogy legyen az, hogy Budapest főpolgármestere részt vesz a városban történő állami beruházások ünnepélyes átadásán. Az elmúlt bő két évben mégis azt tartottam a főváros és az ország érdekével egyezőnek, ha nem veszek részt ezeken. Stadionok és a Városliget zöldjébe beerőszakolt épületek csak azt mutatják, hogy a kormány mennyire a saját és a vállalkozói körének alárendelve költi el Budapesten az adófizetői 100 milliárdokat, miközben a valóban fontos fejlesztésekre a kivéreztetett fővárosnak nincs pénze” -majd megjegyezte, hogy az Operaház felújításának átadásán nagy örömmel vett részt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel és Soproni Tamás terézvárosi polgármesterrel: Majd gratulált az alkotóknak és a kivitelezőknek a felújításhoz, ami benyomása szerint „visszaadta az épület régi fényét és egyszersmind ellátta a legmodernebb technikai eszközökkel”.

Csakhogy a kormányközeli vállalkozók ettől a beruházástól sem tartották távol magukat. Az Operaház felújítását egyetlen pályázóként Tiborcz István korábbi üzlettársa, Paár Attila kapta meg a West Hungária Bauval. A Magyar Állami Operaház korszerűsítését korábban 9,2 milliárd forintra becsülték, de 2017-ben a szerződéses összeg már eleve 14,2 milliárdra szaladt fel, majd ahogy csúszott a projekt, folyamatosan drágult, a Népszava becslése szerint végül nettó 28,3 milliárdra (bruttó 36 milliárdra) nőt a kivitelezés költsége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.