30 ezer fős hadgyakrolatot tart a NATO Norvégiában

hadügy
március 14., 16:07
comments 2

Kezdetét vette a Cold Response (Hideg Válasz) 2022 névre hallgató harmincezer fős, közös hadgyakorlat a NATO és partnerországainak részvételével Norvégiában, írja az Euronews. A feszült ukrán-orosz háborús helyzetben a NATO célja, hogy tesztelje, a tagok milyen gyorsan tudnának egymás segítségére sietni egy esetleges támadás esetén.

Hétfőn a haditengerészet és a földi egységek átcsoportosításával kezdték a gyakorlatot, hogy lássák, milyen gyorsan tudnak reagálni egy vészhelyzetben, illetve hogy szoktassák a nyugati katonákat az extrém hideg körülmények közötti mozgásra.

"Oroszországnak megvan rá a lehetősége, hogy legitim módon kövesse a gyakorlatot. Nagyon remélem, hogy tiszteletben tartják a már meglévő megállapodásokat" - mondta Yngve Odlo, a gyakorlatokat vezető tábornok.

A légi, vízi és földi hadgyakorlat már a háború kitörése előtt is tervben volt. Kétévente rendezik meg Norvégia egész területén, beleértve az ország sarkkörön túli részét is. A gyakorlat során a norvég-orosz határt messze elkerülik, az oroszok pedig lehetőséget kaptak, hogy megfigyelőket küldjenek a gyakorolatra. A norvégiai orosz nagykövetség azonban az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy nem élnek a lehetőséggel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt