30 ezer fős hadgyakrolatot tart a NATO Norvégiában

hadügy
2022 március 14., 16:07
comments 2

Kezdetét vette a Cold Response (Hideg Válasz) 2022 névre hallgató harmincezer fős, közös hadgyakorlat a NATO és partnerországainak részvételével Norvégiában, írja az Euronews. A feszült ukrán-orosz háborús helyzetben a NATO célja, hogy tesztelje, a tagok milyen gyorsan tudnának egymás segítségére sietni egy esetleges támadás esetén.

Hétfőn a haditengerészet és a földi egységek átcsoportosításával kezdték a gyakorlatot, hogy lássák, milyen gyorsan tudnak reagálni egy vészhelyzetben, illetve hogy szoktassák a nyugati katonákat az extrém hideg körülmények közötti mozgásra.

"Oroszországnak megvan rá a lehetősége, hogy legitim módon kövesse a gyakorlatot. Nagyon remélem, hogy tiszteletben tartják a már meglévő megállapodásokat" - mondta Yngve Odlo, a gyakorlatokat vezető tábornok.

A légi, vízi és földi hadgyakorlat már a háború kitörése előtt is tervben volt. Kétévente rendezik meg Norvégia egész területén, beleértve az ország sarkkörön túli részét is. A gyakorlat során a norvég-orosz határt messze elkerülik, az oroszok pedig lehetőséget kaptak, hogy megfigyelőket küldjenek a gyakorolatra. A norvégiai orosz nagykövetség azonban az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy nem élnek a lehetőséggel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.