Egy indiai bíróság szerint tiltható a hidzsáb viselése az iskolákban

külföld
2022 március 15., 08:44
comments 1


Helybenhagyta a hidzsáb viselésének tilalmát az osztálytermekben a dél-karanatkai bíróság Indiában. A döntés sokakat aggaszt, mert további tiltások előzményeként szolgálhat, és példát teremthet a többi állam számára.

"Arra jutottunk, hogy a hidzsáb viselése nem alapvető része az iszlám hit gyakorlásának " - indokolta az ítéletet Ritu Raj Awsathi, a karanatkai Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Többen is kritizálták a döntést, amiért az tovább marginalizálja India 1.35 milliárd lakosának nagyjából 13 százalékát. A törvényt februárban vezették be, ami kiváltotta néhány muszlim diák és szülő tiltakozását, hindu diákok pedig ellentüntetéseket rendeztek.

"Úgy gondoljuk, hogy az iskolai egyenruha előírása összhangban van az alkotmánnyal, ami ellen a diákok nem tiltakozhatnak" - mondta Awasthi. (Reuters)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.