Az OMV 2050-ig teljesen beszüntetné az energiafelhasználásra szánt kőolaj és földgáz kitermelését

március 16., szerda 12:13

A részben állami tulajdonban lévő osztrák OMV olaj- és gázipari konszern a szerdán bemutatott új 2030-as stratégiája szerint hosszú távon teljesen ki kíván szállni az energiatermelésre szánt fosszilis energiahordozók kitermeléséből, és fő tevékenységét vegyipari területekre tervezi összpontosítani.

Az új stratégia konkrét köztes célként 2030-ra az olaj- és gázkitermelést egyötödével való csökkentését irányozza elő. Eszerint a nyersolajtermelést 2030-ig fokozatosan mintegy 30 százalékkal, a földgáztermelést pedig mintegy 15 százalékkal kell csökkenteni. Az olaj- és gázkitermelésbe történő beruházások 2026-ig folytatódnak, a gázprojektek fejlesztésére összpontosítva, majd ezt követően jelentősen csökkennek. A gáz részaránya a kitermelésben várhatóan több mint 60 százalékra nő.

A terv szerint az energiafelhasználásra szánt kőolaj és földgáz kitermelése 2050-re teljesen megszűnik. 2022. április 1-jétől a gázértékesítési és logisztikai üzletág (az OMV Petrom kivételével) szervezetileg az E&P (Exploration and Production) kutatás-termelési divízióba kerül át.

Az átszervezés finanszírozásához szükséges forrásokat az olaj- és gázkitermelésből származó nyereségből tervezi az OMV előteremteni Johann Pleininger, az E&P üzletág igazgatója szerint.

Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója bejelentette, hogy a vegyipari és alapanyaggyártó (Chemicals & Materials) üzletágat teszik meg fő profilnak és növekedési motornak, amely a fenntarthatóság, a kockázat és a megtérülés közötti egyensúly megteremtésével erősítheti meg a konszern piaci dinamikával szembeni ellenálló képességét.

A "Stratégia 2030" lefekteti, hogy a finomítás és marketing üzletágat a fenntartható üzemanyagok, nyersanyagok és mobilitási megoldások egyik vezető európai szolgáltatójává kell tenni. Egyebek között azáltal, hogy például több mint 400 millió eurós beruházással 2030-ig több mint kétezer elektromos töltőállomást létesítenek benzinkutakon az autópályákon és tranzitútvonalakon, valamint mintegy 17 ezer hálózati töltőállomást szerelnek fel vállalati telephelyeken.

A fenntartható üzemanyagok és fenntartható vegyi alapanyagok termelését 2030-ra évi 1,5 millió tonnára kell növelni, amelynek közel felét - 700 ezer tonnát - fenntartható repülőgép-üzemanyagok teszik majd ki. A fenntartható repülőgép-üzemanyagok értékesítése több mint 700 ezer tonnára emelkedik. 2021 első félévében Ausztriában közel 3,5 millió tonna üzemanyag fogyott. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt