ENSZ: A szükséges 4,27 milliárd helyett 1,3 milliárd dollár gyűlt össze a jemeni humanitárius válság kezelésére

külföld
2022 március 16., 22:21

Az ENSZ szerdán mindössze 1,3 milliárd dolláros felajánlást kapott a háború sújtotta Jemennek szánt 4,27 milliárd dolláros idei segélytervhez, a humanitárius akcióra szánt források még azelőtt elapadtak, hogy a globális figyelem az ukrajnai konfliktus felé fordult.

"Többet reméltünk, és csalódás, hogy nem kaptunk felajánlásokat olyanoktól, akikről azt hittük, hogy adományozni fognak" - mondta Martin Griffiths, a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese az egynapos adományozói rendezvényen, amit Svédország és Svájc közösen rendezett.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint 100 ezren haltak meg, milliók váltak otthontalanná és tízmilliók szorulnak élelmiszersegélyre. (Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.