ENSZ: A szükséges 4,27 milliárd helyett 1,3 milliárd dollár gyűlt össze a jemeni humanitárius válság kezelésére

külföld
2022 március 16., 21:21
comments 1

Az ENSZ szerdán mindössze 1,3 milliárd dolláros felajánlást kapott a háború sújtotta Jemennek szánt 4,27 milliárd dolláros idei segélytervhez, a humanitárius akcióra szánt források még azelőtt elapadtak, hogy a globális figyelem az ukrajnai konfliktus felé fordult.

"Többet reméltünk, és csalódás, hogy nem kaptunk felajánlásokat olyanoktól, akikről azt hittük, hogy adományozni fognak" - mondta Martin Griffiths, a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese az egynapos adományozói rendezvényen, amit Svédország és Svájc közösen rendezett.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint 100 ezren haltak meg, milliók váltak otthontalanná és tízmilliók szorulnak élelmiszersegélyre. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.