Európai politikusok nyílt levélben kérik a Nobel-bizottságot, hogy tegyék lehetővé Zelenszkij és Ukrajna jelölését a béke-Nobel-díjra

háború
2022 március 17., 22:33
comments 28
photo_camera Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott és a Facebook közösségi oldalon megjelentetett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 12-én hajnalban. Fotó: AP/MTI/MTVA

Nyílt levelet tett közzé több európai politikus, amiben azt kérik a Nobel-bizottságtól, hogy a különleges helyzetre való tekintettel hosszabbítsák meg a jelölés határidejét, és terjesszék fel béke-Nobel-díjra Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és a szabadságáért harcoló ukrán népet. A következőket írják többek között:

„Családok milliói élnek most félelemben, otthonaikat és megélhetésüket bombázások és egy betolakodó hadsereg fenyegeti. Tanúi vagyunk az ukrán nép bátorságának, amely ellenáll a háborúnak, amelyet az Orosz Föderáció visel ellenük.

(...)

Világszerte demokratikus polgártársaink mindannyian ugyanazt a kérdést teszik fel: mit tehetünk Ukrajna népének támogatására?

Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje megmutatni az ukrán népnek, hogy a világ az ő oldalukon áll. Ezért alázatosan arra kérjük Önöket, a bizottságot, hogy fontolják meg a Nobel-békedíj jelölési eljárásának meghosszabbítását és újbóli megnyitását 2022. március 31-ig. Tegyék lehetővé Zelenszkij elnök és Ukrajna népe számára a Nobel-békedíj jelölését.

Bár tisztában vagyunk azzal, hogy ez az eljárás megszakítását jelenti, úgy véljük, hogy a jelenlegi példátlan helyzet miatt ez a megszakítás indokolt.

Demokratikus kötelességünk, hogy szembeszálljunk az önkényuralommal, és támogassuk a demokráciáért és az önrendelkezéshez való jogáért küzdő népet.

A civilizáció burka papírvékony, mi vagyunk az őrei, és soha nem nyugodhatunk meg.”

A nyílt levelet összesen 36 egykori illetve ma is aktív európai politikus írta alá, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Németországból, Svédországból, Észtországból, Bulgáriából, Romániából és Szlovákiából. A kezdeményezők március 30-ig még fogadják az aláírásokat.

Az első aláírók között szerepel többek között Urmas Paet volt észt külügyminiszter, EP-képviselő, Andrus Ansip volt észt miniszterelnök, Ank Bijleveld és Joris Voorhoeve volt holland védelmi miniszterek, Bernard Bot, Bert Koenders és Maxime Verhagen volt holland külügyminiszterek, André Rouvoet volt holland miniszterelnök-helyettes, Neelie Kroes volt európai biztos és Guy Verhofstad volt belga miniszterelnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.