Hétvégétől vehetik át szavazási levélcsomagjaikat a határon túli magyarok

választás 2022
2022 március 18., 05:22

Szombattól vehetik át szavazási levélcsomagjaikat az ungvári, beregszászi, kolozsvári, csíkszeredai, bukaresti és szabadkai magyarok a helyi külképviseleten. A szavazás napjáig minden nap reggel hattól este tízig mehetnek a csomagért, és hétfőn további hat külképviseleten nyílik meg ez a lehetőség.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók, vagyis jellemzően a határon túli magyarok levélben szavazhatnak a választásokon (egyéni jelöltre nem, csak listára). Ehhez március 9-ig jelentkezniük kellett a névjegyzékbe, amit 456 ezren tettek meg, többen mint 2014-ben és 2018-ban. A csomag átvételekor rögtön le is adhatják a szavazatukat. Akik postán kérték a csomagot, azoknak be sem kell menniük a külképviseletre.

photo_camera Levélszavazatok leadása az április 8-i magyarországi országgyűlési választásra a csíkszeredai főkonzulátuson 2018. március 29-én Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Sokat kritizált eleme a választási rendszernek, hogy a kivándorolt magyarok, akik nem szüntették meg itthoni lakcímüket, nem szavazhatnak levélben, csak személyesen. Ehhez viszont annyira kevés külképviseletet nyitnak meg, hogy sokaknak órákat kellene utazniuk. A 21 Kutatóközpont korábban kiszámolta, hogy ha kevesebb erőfeszítésbe kerülne a szavazás, jóval magasabb lenne a részvétel, és akár 3-6 választókerület eredményét is megfordíthatnák.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.