Mégis kegyelmet kapott, kijöhet a börtönből a gyilkosságért és korrupcióért elítélt perui exelnök

külföld
2022 március 18., 11:52
comments 1

Hatályon kívül helyezte az alkotmánybíróság Peruban csütörtökön azt a döntést, amellyel a legfelsőbb bíróság semmissé nyilvánította az Alberto Fujimorinak nyújtott kegyelmet, így a vitatott megítélésű korábbi elnök mégis kiszabadulhat a börtönből.

A 83 éves politikus 1990-2000 között volt Peru elnöke. Most 25 éves börtönbüntetését tölti, amelyet gyilkosság és korrupció miatt szabtak ki rá. Az elítélt exelnöknek utóda, Pedro Pablo Kuczynski adott elnöki kegyelmet humanitárius okokra, megromlott egészségére hivatkozva 2017-ben, de ezt a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette. Ezt a döntést változtatta meg csütörtökön az alkotmánybíróság.

Alberto Fujimori a bíróságon 2015-ben
photo_camera Alberto Fujimori a bíróságon 2015-ben Fotó: ERNESTO BENAVIDES/AFP

Perut Fujimori elnöksége alatt a Fényes Ösvény nevű szélsőbaloldali terrorszervezet fenyegette, amely ellen könyörtelenül léptek fel az állami hatóságok. Fujimorit 2000-ben korrupcióval vádolták meg, ami miatt Japánba menekült. Chilében fogták el öt évvel később, ahonnan kiadták Perunak. Ezt követően több ügyben is elmarasztalta a bíróság. A legsúlyosabb ítéletben gyilkosság, emberrablás és testi sértés miatt mondták ki bűnösnek a Grupo Colina halálbrigád tevékenysége miatt, amely baloldaliakkal vagy annak bélyegzett emberekkel végzett Fujimori elnökségének első éveiben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.