Mégis kegyelmet kapott, kijöhet a börtönből a gyilkosságért és korrupcióért elítélt perui exelnök

külföld
2022 március 18., 11:52
comments 1

Hatályon kívül helyezte az alkotmánybíróság Peruban csütörtökön azt a döntést, amellyel a legfelsőbb bíróság semmissé nyilvánította az Alberto Fujimorinak nyújtott kegyelmet, így a vitatott megítélésű korábbi elnök mégis kiszabadulhat a börtönből.

A 83 éves politikus 1990-2000 között volt Peru elnöke. Most 25 éves börtönbüntetését tölti, amelyet gyilkosság és korrupció miatt szabtak ki rá. Az elítélt exelnöknek utóda, Pedro Pablo Kuczynski adott elnöki kegyelmet humanitárius okokra, megromlott egészségére hivatkozva 2017-ben, de ezt a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette. Ezt a döntést változtatta meg csütörtökön az alkotmánybíróság.

photo_camera Alberto Fujimori a bíróságon 2015-ben Fotó: ERNESTO BENAVIDES/AFP

Perut Fujimori elnöksége alatt a Fényes Ösvény nevű szélsőbaloldali terrorszervezet fenyegette, amely ellen könyörtelenül léptek fel az állami hatóságok. Fujimorit 2000-ben korrupcióval vádolták meg, ami miatt Japánba menekült. Chilében fogták el öt évvel később, ahonnan kiadták Perunak. Ezt követően több ügyben is elmarasztalta a bíróság. A legsúlyosabb ítéletben gyilkosság, emberrablás és testi sértés miatt mondták ki bűnösnek a Grupo Colina halálbrigád tevékenysége miatt, amely baloldaliakkal vagy annak bélyegzett emberekkel végzett Fujimori elnökségének első éveiben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt