UNHCR: rémisztő a humanitárius helyzet Ukrajnában

háború
2022 március 18., 13:33
comments 1

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR Ukrajna és a környező országok növekvő humanitárius szükségleteire figyelmeztet, és az ellenségeskedés beszüntetésére szólít fel, olvasható a közleményükben.

Mint írják, az elmúlt három hétben több mint 3,1 millió menekült kényszerült elmenekülni Ukrajnából, és több millióan kényszerültek Ukrajnán belül elhagyni az otthonukat, a menekülteknek pedig exponenciálisan nőnek a humanitárius szükségleteik. Rengetegen ragadtak olyan területen, ahol a konfliktus egyre nagyobb méreteket ölt, és az alapvető emberi szükségletek kielégítésére sincs lehetőség. Hiány van élelemből, ivóvízből és gyógyszerből.

„Az ilyen térségekből érkező humanitárius jelentések rémisztőek. Továbbra is a civil lakosság és infrastruktúra védelmére, a nemzetközi törvények betartására szólítunk fel. A környező országokat pedig arra kérjük, hogy továbbra is tartsák nyitva a határaikat azok előtt, akik Ukrajnán kívül keresnek biztonságot és menedéket” - írják.

Az UNHCR szerint a humanitárius helyzet Mariupolban, Szumiban és a hasonló szituációban lévő városokban rendkívül súlyos. A lakosok kritikus, és potenciálisan halálos élelem-, víz- és gyógyszerhiánnyal küzdenek.

Kelet-Ukrajnában a humanitárius szükséglegek még sürgetőbbek. Donyeck tartomány különböző járásaiban több mint 200,000 ember nem jut ivóvízhez, míg a Luhanszk tartomány folyamatos bombázása néhány járásban az épületek 80 százalékát elpusztította, mintegy 97,800 családot hagyva elektromosság nélkül.

Mint írják a civilek és a civil infrastruktúra célzott támadása, és a biztonságos átjárók hiánya ezrek életét veszélyeztető, folyamatosan növekvő humanitárius kockázatokat jelentenek. A különösen sebezhető emberek – nők, gyermekek, fogyatékkal élők, súlyos betegek, öregek és különböző kisebbségekhez tartozók – eközben egyre több olyan akadályba ütköznek, amelyek meggátolják, hogy létfontosságú szolgáltatásokhoz – közlekedéshez, élelemhez, ivóvízhez, gyógyszerekhez vagy éppen sürgős orvosi ellátáshoz – juthassanak hozzá.

Éppen ezért az UNHCR elindít egy nagy volumenű, többfunkciós készpénzalapú segélyprogramot azok számára, akik az Ukrajnán belül vannak, de az otthonuk és az ingóságaik hátrahagyására kényszerültek. Ez segítséget nyújt számukra abban, hogy az alapvető szükségleteikről, élelemről, szállásról és higiéniai cikkekről gondoskodhassanak. A készpénzalapú segítség lehetővé teszi, hogy az emberek maguk számára priorizáljanak, a saját igényeik szerint hozzanak döntéseket, és a helyi beszállítókat segítsék. Az UNHCR Március 17-én indította az első ilyen programot Lvivben, ami aztán folyamatosan más területekkel és városokkal fog bővülni.

AZ UNHCR az Ukrajnán kívüli helyzetet is figyelemmel követi. Minthogy a menekültek mintegy 90 százaléka nő és gyerek, az UNHCR és a társügynökségek az emberkereskedelem és kizsákmányolás kiemelten magas veszélyére figyelmeztetnek. Az adott területen jártas szakembereket vontak be Lengyelországban, Moldovában, Magyarországon és Romániában, hogy a partnereinkkel és a hatóságokkal együttműködve megfelelő és koherens rendszereket hozzanak létre a felmerülő veszélyek kiszűrésére és elhárítására.

Az ukrán vészhelyzetre reagálva az UNHCR és az UNICEF közösen hoznak létre „Kék Pontokat” hat országban (Csehországban, Magyarországon, Moldovában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában). A hálózathoz a szituáció alakulása és a felmerülő igények függvényében további országok is csatlakozhatnak. A Kék Pontok olyan biztonságos helyszínek, amelyek a kormány és a hatóságok által nyújtott szolgáltatásokat kiegészítve további biztonsági szolgáltatásokat nyújtanak gyermekek, családok, és különleges igénnyel élők számára.

A Kék Pontok célja, hogy javítsa és sztenderdizálja a különböző partnerek által nyújtott szolgáltatások színvonalát, és egy felismerhető név alatt kiszámítható minőséget biztosítson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.