Zelenszkij az orosz oligarchák svájci bankszámláinak befagyasztását sürgette

háború
2022 március 19., 18:22

„Az önök bankjaiban van azoknak az embereknek a pénze, akik ezt a háborút kirobbantották. Ez fájdalmas. Az is a gonosz elleni harc része lenne, hogy a számláikat befagyasztják. És ezt önök megtehetik” - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akinek a hangját bekapcsolták egy berni háborúellenes tüntetésen. Így Kijevből tudott beszédet mondani a svájci tüntetőknek.

Ignazio Cassis, Svájc elnöke is részt vett a berni tüntetésen. Az AFP fotósa szerint itt épp az ukrán kollégáját hallgatja.
photo_camera Ignazio Cassis, Svájc elnöke is részt vett a berni tüntetésen. Az AFP fotósa szerint itt épp az ukrán kollégáját hallgatja. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Zelenszkij a beszédben megköszönte Svájc segítségét, ám fel is szólította az ország polgárait, hogy lépjenek fel az orosz oligarchák ellen, akik szerinte „gyönyörű svájci városok” biztonságából segítenek háborúzni hazája ellen.

Svájc – bár nem tagja az EU-nak – támogatta a szankciókat az orosz magánszemélyek és szervezetek ellen, beleértve a svájci bankokban lévő vagyonuk befagyasztására vonatkozó utasításokat. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.