Szumit bekerítették az oroszok, az ukránok Klicsko szerint szinte teljesen visszaszerezték Irpinyt

2022 március 20., 16:33

Egy felmérés szerint az ukránok az EU-ból Magyarországról gondolják a legkevésbé, hogy baráti ország

Vasárnap tették közzé annak a közvélemény-kutatásnak az eredményét, melyben ukránokat kérdeztek arról, hogy mit gondolnak más államok és hazájuk viszonyáról. Nem meglepő módon az emberek elsöprő többsége ellenségnek tekinti Oroszországot és Fehéroroszországot, míg az EU-s tagállamok többségét barátnak gondolják. Ugyanakkor Magyarország esetében jóval kevesebben gondolják így.

A kutatásról beszámoló European Pravda cikke szerint Oroszország megítélésében gyakorlatilag teljes nemzeti konszenzus van, a megkérdezettek 95 százaléka szerint az oroszok egyértelműen ellenségesek Ukrajnával szemben, míg 3 százalék szerint inkább ellenséges. A megkérdezettek 52 százaléka gondolja azt, hogy Fehéroroszország egyértelműen ellenséges, míg 32 százalék szerint inkább az, mint nem.

A barátságos országok esetében Lengyelország van az élen: a megkérdezettek 79 százaléka szerint egyértelműen baráti, míg 17 százalék szerint inkább baráti országról van szó. Kifejezetten elől szerepelt Litvánia, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is, de általában minden EU- és NATO-tag jól szerepelt. Két uniós kivétel akadt: az egyik Magyarország. A megkérdezett ukránok 12 százaléka gondolja azt, hogy Magyarország egy ellenséges állam, míg 13 százalék gondolja úgy, hogy egyértelműen baráti és 45 százalék, hogy inkább baráti. Ez jóval magasabb elutasítottság, mint bármely más uniós ország esetében. A lap megjegyzi, hogy Magyarországon nemrég azt mérték, hogy a Fidesz szavazóinak negyede Ukrajnát okolja a háborúért.

A másik kilógó EU-s ország Németország, igaz, kevésbé: a megkérdezett ukránok 6 százaléka gondolta ellenségesnek, míg 57 százalék barátnak és 33 semlegesnek.

A kutatás március 18-án készült, az ország összes megyéjében (kivéve melyek orosz megszállás alatt vannak), telefonos megkeresés révén, ezer embert kérdezve.