Szumit bekerítették az oroszok, az ukránok Klicsko szerint szinte teljesen visszaszerezték Irpinyt

2022 március 20., 11:29

Komoly esélyt látnak rá, hogy Belarusz is megtámadja Ukrajnát

Orosz (b) és belarusz (j) katonák barátkoznak a két ország 2022. februári közös hadgyakorlatán, amit közvetlenül Ukrajna megtámadása előtt rendeztek, részben az orosz csapatok felvonulásának álcájaként.
photo_camera Orosz (b) és belarusz (j) katonák barátkoznak a két ország 2022. februári közös hadgyakorlatán, amit közvetlenül Ukrajna megtámadása előtt rendeztek, részben az orosz csapatok felvonulásának álcájaként. Fotó: HANDOUT/AFP

Az ukrán vezérkar szerint "nagy az esély rá", hogy a belarusz fegyveres erők Ukrajna északnyugati sarkában, Volin térségében támadást indítsanak. Ugyanakkor azt is közölték, hogy az ukrán erők készen állnak a visszaverésükre. Az ukrán hírszerzés értesülései szerint a belarusz hadsereg 1-2 napon belül támadásba lendülhet. Az Ukrajinszkaja Pravda katonai és hírszerző forrásai szerint a belarusz vezetés a közkatonák és a lakosság ellenállásával szemben már meg is hozta a döntést a hadsereg bevetéséről. Ukrán vezérkari forrásuk szerint a semmilyen korábbi harci tapasztalattal nem rendelkező belarusz katonák "ágyútöltelékként végzik majd" Ukrajnában.

A Belarusz területén tapasztalható katonai tevékenységet monitorozó Telegram-csatorna az elmúlt két napban növekvő aktivitásról számolt be az ország déli részén. Egyrészt sok orosz hadiellátmány érkezett az országba, másrészt egyre több rakétacsapást, és legújabb bizonyíték alapján légi támadásokat is indítanak belarusz területről az oroszok, de vasárnap már a belarusz csapatok összevonását is megfigyelték az ukrán határ térségében. Mi több, azt írták, hogy a belarusz katonák ugyanolyan vörös megkülönböztető karszalagot viseltek, mint az invázió első napjaiban az orosz és a szakadár erők.