Srí Lankán elmaradnak az iskolai vizsgák, mert a gazdasági válság miatt már papír sincs hozzá

március 20., vasárnap 12:23
4

Sri Lankán elmaradnak több millió diák iskolai vizsgái, mivel a kormánynak nincs pénze azokhoz papírt importálni. 1948-as függetlensége óta ez a legsúlyosabb gazdasági válság a dél-ázsiai szigetországban. Az oktatási hatóság szombaton jelentette be, hogy határozatlan ideig elhalasztják a félév március 28-án esedékes vizsgáit. Ez az ország 4,5 millió tanulójának kétharmadát érinti, a szemeszter közi vizsgák alapján döntik el ugyanis, hogy a diákok év végén felsőbb osztályba léphetnek-e.

Alapvető élelmiszerekért sorban álló emberek egy állami szupermarketlánc üzlete előtt. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

A válságot a létfontosságú import finanszírozására szolgáló devizatartalékok hiánya okozta, és emiatt az ország majdnem teljesen kifogyott az élelmiszerből, az üzemanyagból és a gyógyszerekből. A súlyos helyzet miatt több nagy tüntetés volt már Srí Lankán.

A kormány mentőcsomagot kért az Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a szervezet pénteken megerősítette, hogy tárgyalnak róla. Korábban már Kínához, az egyik fő hitelezőjéhez is fordult az ország, de nem kaptak hivatalos választ Pekingből. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt