Srí Lankán elmaradnak az iskolai vizsgák, mert a gazdasági válság miatt már papír sincs hozzá

külföld
2022 március 20., 13:23

Sri Lankán elmaradnak több millió diák iskolai vizsgái, mivel a kormánynak nincs pénze azokhoz papírt importálni. 1948-as függetlensége óta ez a legsúlyosabb gazdasági válság a dél-ázsiai szigetországban. Az oktatási hatóság szombaton jelentette be, hogy határozatlan ideig elhalasztják a félév március 28-án esedékes vizsgáit. Ez az ország 4,5 millió tanulójának kétharmadát érinti, a szemeszter közi vizsgák alapján döntik el ugyanis, hogy a diákok év végén felsőbb osztályba léphetnek-e.

Alapvető llelmiszerekért sorban álló emberek egy állami szupermarketlánc üzlete előtt.
photo_camera Alapvető élelmiszerekért sorban álló emberek egy állami szupermarketlánc üzlete előtt. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

A válságot a létfontosságú import finanszírozására szolgáló devizatartalékok hiánya okozta, és emiatt az ország majdnem teljesen kifogyott az élelmiszerből, az üzemanyagból és a gyógyszerekből. A súlyos helyzet miatt több nagy tüntetés volt már Srí Lankán.

A kormány mentőcsomagot kért az Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a szervezet pénteken megerősítette, hogy tárgyalnak róla. Korábban már Kínához, az egyik fő hitelezőjéhez is fordult az ország, de nem kaptak hivatalos választ Pekingből. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.