Szumit bekerítették az oroszok, az ukránok Klicsko szerint szinte teljesen visszaszerezték Irpinyt

2022 március 20., 11:22

Tízezrével hagyják el Oroszországot a magasan képzett fiatalok

A háború kitörése óta komoly elvándorlási hullám indult be Oroszországból, és a New York Times vasárnapi cikke szerint a távozók között sokan vannak olyan fiatal munkavállalók, akik eddig főleg az IT- és a kreatív szektorokban dolgoztak, és munkájukat tudják távolról, egy számítógép segítségével is végezni. A lap szerint több tízezer emberről lehet szó, a legtöbben egyelőre Örményországba érkeztek meg.

A cikkben általában név nélkül megszólaló orosz fiatalok egyrészt azért döntöttek a távozás mellett, mert otthon érezhetően bekeményített a rendszer, és a háború kezdete óta már egy nem megfelelő kommentért is elvihettek valakit a rendőrök, másrészt ezek a fiatalok munkájuk révén ahhoz a globális világhoz kapcsolódtak, melyből az utóbbi pár hétben Oroszország elkezdett teljesen kiszakadni. Többen közülük például olyan multinacionális cégek alkalmazottai, melyek távozni készülnek az országból.

Számít az is, hogy ezek a fiatalok jellemzően beszélnek nyelveket, otthonosan mozognak az interneten, így ők pontosan tudják, hogy szemben azzal, amit az orosz propaganda állít, mi is történik valójában Ukrajnában.