2022 március 21., 08:28

A brit egyesített vezérkar volt főnöke szerint Odesza lehet az oroszok következő logikus célpontja

Odeszában felkészültek az ostromra, a városban barikádokat húztak fel, tankcsapdákat helyeztek ki és elaknásították a partokat, hogy megakadályozzák az orosz tengerészgyalogság partraszállását.
photo_camera Odeszában felkészültek az ostromra, a városban barikádokat húztak fel, tankcsapdákat helyeztek ki és elaknásították a partokat, hogy megakadályozzák az orosz tengerészgyalogság partraszállását. Fotó: FIORA GARENZI/Hans Lucas via AFP

Bár a brit védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg elsődleges célja továbbra is az ukrán főváros, Kijev bevétele lehet, Sir Richard Barrons tábornok, a brit egyesített vezérkar egykori főnöke szerint Odesza logikusabb célpont volna. Barrons szerint Mariupol bevétele nagy stratégiai siker volna Oroszországnak - nem véletlenül lövik kegyetlenül a várost hetek óta -, mert így szárazföldi kapcsolatot teremthetnek a 2014-ben megszállt Krím és Oroszország között, amit most csak egy híd köt össze Oroszországgal.

Odesza bevételével pedig teljesen elvághatnák Ukrajnát a tengeri kijáratától. Mariupol elestével pedig fel is szabadulhatnak a déli fronton harcoló alakulataik, melyek így újult erővel indulhatnak meg Odesza felé - a festői szépségű kikötőváros elleni első támadásuk a múlt héten Mikolajivnál elakadt, mi több, az ukrán erők még vissza is tudták szorítani az ott harcoló orosz alakulatokat. (Via BBC 1, 2)