2022 március 22., 07:12

Az oroszok destabilizálni akarták Kárpátalját, állítja a helyi katonai közigazgatás vezetője

Az Orosz Föderáció különleges szolgálatai felforgató tevékenységet folytatnak Kárpátalján, melynek célja a belső destabilizáció - közölte Viktor Mikita, a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetője, írja az Interfax hírügynökség.

Molotov-koktélokat készítenek helyi lakosok Ukrajnában, a kárpátaljai Ungvár egyik parkjában 2022. február 28-án
photo_camera Molotov-koktélokat készítenek helyi lakosok Ukrajnában, a kárpátaljai Ungvár egyik parkjában 2022. február 28-án Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

Mikita beszámolója szerint e felforgató tevékenységek célpontja a helyi magyar társadalom volt, nekik írtak a közösségi oldalakon fenyegető, hamis üzeneteket. Emellett az orosz dezinformációs források helyben azt próbálták terjeszteni, hogy a magyar közösség el akar szakadni Ukrajnától. Hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai hatóságok már jóval az információs támadás előtt tisztában voltak azzal, hogy ilyesmire sor kerülhet.

"Készen álltunk, így szisztematikusan és hatékonyan ellensúlyoztuk ezeket a támadásokat, a helyzetet teljesen ellenőrzésünk alatt tartjuk. Köszönöm a felvidéki magyar közösség képviselőinek az egyértelmű és összehangolt fellépést a támadás és Oroszország romboló akcióinak ellensúlyozása érdekében" - tette hozzá Mikita.