Biden szerint új világrend van kialakulóban, amiben Amerikának vezető szerepet kell betöltenie

külföld
2022 március 22., 11:01
comments 14

Összegyűltek Amerika legnagyobb vezető iparvállalatainak vezérigazgatói Washingtonban, a Fehér Házban kedden, hogy Joe Biden elnökkel beszéljenek Oroszország ukrajnai inváziójáról és annak következményeiről. Az üzleti kerekasztal ülésén a meghívott cégek vezérigazgatóit Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó tájékoztatta a háborúról, valamint megvitatták azt is, hogyan lehetne mérsékelni a háború okozta áremelkedést úgy, hogy az amerikai fogyasztókat ne érintse súlyosan. Beszéltek továbbá az energia- és agrárpiaci problémák kezeléséről is.

Beszédében Biden megköszönte a résztvevő cégek munkáját, hogy segítik a gazdaságot, a közösségeket és a munkásokat. Elmondta, hogy stratégiájuk bevált, új munkahelyeket teremtettek, Amerika "Szektorról szektorra halad" és fejlődik, a munkanélküliség csökkent, a gazdaság pedig dübörög.

Beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin arra számított, hogy meg tudja osztani a nyugati államokat, a NATO-t, Európát, de nem sikerült, egységesebbek, mint valaha, és ez részben Putyinnak köszönhető. Megköszönte a cégeknek, hogy támogatták a szankciókat, és vállalták azok következményeit. Szerinte Putyint sikerült sarokba szorítani, ezért valószínűleg egyre elkeseredettebben fog küzdeni. Felhívta a cégek figyelmét a lehetséges kibertámadásokra, és hogy ezekre mindenkinek a saját felelőssége felkészülnie.

Végezetül kifejtette, hogy "a világ és a világgazdaság egy olyan inflexiós ponton áll", ami "három vagy négy generációnként fordul elő (...) Nem történt ilyen, amióta kialakítottuk a liberális világrendet".

"És most eljött az idő, amikor a dolgok megváltoznak. Új világrend van kialakulóban, és nekünk kell vezetnünk. Ehhez pedig egyesítenünk kell a szabad világ többi részét." - mondta. (WhiteHouse/NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.