Dél-Koreában csúcson a koronavírus, növelni kell a krematóriumok kapacitását

koronavírus
2022 március 22., 15:50
comments 1

Berobbant a koronavírus-járvány Dél-Koreában, ahol hónapokon át eredményesen védekeztek a vírus ellen. A napokban már napi félmillió új fertőzöttet regisztráltak, a hallottak száma napi hatszázra emelkedett, ezért egészségügyi tisztviselők arra kötelezik a krematóriumokat, hogy több holttestet égessenek el, a temetkezési irodákat pedig arra, hogy növeljék tárolókapacitásaikat.

A koronavírus omikron variánsa erősebben sújtotta az országot, mint arra a kormányzat számított, ezért újragondolták a járványkezelési stratégiát. Felhagytak a tömeges teszteléssel, a kontaktkutatással és a szigorú karanténokkal. Nyolcvan százalék fölötti átoltottsággal inkább a veszélyeztetett csoportokra összpontosítják az erőforrásaikat, egyesek azonban attól tartanak, hogy ez ismét túlterhelheti az egészségügyet.

Az ország 60 krematóriumában már múlt héten napi 1000-ről 1400-ra emelték a kapacitást, ezzel azonban bizonyos régiókban nem sikerült érdemben csökkenteni a lemaradást. Mostantól a krematóriumoknak és temetkezési irodáknak más régiókból is kötelező befogadni holttesteket.

„Ha kiürül egy terem, egy órán belül lefoglalják” – mondta Seong-hyeon, a Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórház egyik tisztviselője. A családok még bővített kapacitás mellett is sokszor 1-2 nappal tovább várnak a szokásos háromnapos temetési eljárásra a lassú hamvasztás miatt. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.