Jacht, repülő, szerető: a külügyminiszter kettős élete

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 március 22., 14:20
comments 13

2021 szeptemberében, amikor Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető már hónapok óta börtönben ült, a munkatársai fantasztikus tényfeltáró videóval álltak elő. A bizonyos vonásaiban szinte showműsor-szerű, néha kifejezetten mulatságos, a kőkemény állításait közben tényfeltáró módra dokumentumok bemutatásával igazoló filmben azt ábrázolják, hogy

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, a Putyin-féle vezetés legpuritánabbnak tartott, sokat isten-haza-családozó tagja kettős életet él:
  • árnyékcsaládjával a világ leggazdagabb embereinek színvonalán, felfoghatatlanul pazarló megaluxusban lazít titokban,
  • sajátjaként használja az egyik legismertebb orosz oligarcha, Oleg Gyeripaszka magánrepülőit, hajóit és ingatlanjait.
  • Ugyanilyen kettős életet él Sojgu hadügyminiszter
  • és maga Vlagyimir Putyin elnök is.

Ebben a cikkben két okból mesélem el Navalnijék akkori tényfeltárásának eredményeit. Egyrészt azért, mert a videó összes szereplője a mostani háború kulcsfigurája. Az ő háttérviszonyaik ismeretében esetleg jobban megérthetjük az orosz vezetés egyes reakcióit, vagy azt, hogy Amerika és Európa miért pont olyan szankciókat vezettek be, amilyeneket.

A másik ok az, hogy a Putyin-rendszer hétköznapi működését bemutató film a magyar nézőknek különösen tanulságos lehet. Több konkrét, jellemzően dokumentumokkal is alátámasztott példát hoz ugyanis arra, hogy az Orbán-féle NER és a Putyin-rendszer között milyen elemi hasonlóságok vannak, az alapvető struktúráktól - saját nevén minimális vagyont tartó, de oligarcháinak nevére írt magánrepülőket, hajókat és ingatlanokat használó Első Számú vezető – az olyan, egészen konkrét esetekig, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter 2020 nyarán az adriai lebukásakor pontosan ugyanúgy imitálta, hogy a munkahelyén dolgozik éppen, miközben egy luxusjachton nyaralt, mint Lavrov a török Riviérán az itt következő egyik sztoriban.

Isten, haza, két család

A film a hivatalosan 51 éve stabil házasságban élő Lavrov külügyminiszter „árnyékfeleségével”, Szvetlana Poljakovával indít.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt