2022 március 22., 17:15

Reálisnak tűnik, hogy az orosz hadseregnek már csak három napi ellátmánya van

kommentálta egy brit kormánytisztviselő az ukrán vezérkar erre vonatkozó állítását. "Valóban gondjaik vannak az utánpótlással. Ha most küldenének fegyvereket, azokat nehéz lenne heteken belül a frontra szállítani, annyira rosszak ebben" - mondta, hozzátéve, hogy azért akadnak hadszínterek, ahol jobbak az utánpótlás szervezésében - például Mariupolnál, ami a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok határán fekszik, Oroszország közvetlen közelében -, de "többnyire szarok benne".

Az észak-ukrajnai Pribirszktől a csaknem a gosztomeli Antonov-repülőtérig 60 km hosszan elnyúló, napokig mozdulatlan orosz katonai konvoj egy része a Maxar Technologies amerikai cég műholdfelvételén. A konvoj elején elfogyott az üzemanyag, de a feltöltésükhöz nélkülözhetetlen gosztomeli repteret nem sikerült megtartaniuk az orosz alakulatoknak.
photo_camera Az orosz logisztika botrányos állapotának legékesebb bizonyítéke a legendás, hatvan kilométer hosszú, mozdulni se képes konvoj volt Kijevtől északra, ami azért akadt el, mert a sor elején kifogyott az üzemanyag, amit nem sikerült előrejuttatni a sor végéről. Fotó: EyePress via AFP

A neve elhallgatását kérve nyilatkozó kormánytisztviselő azokban az ukrán jelentésekben viszont kételkedik, hogy Belarusz is becsatlakozna a háborúba. "Lukasenkát csak a hatalmon maradás érdekli, ez pedig fenyegetést jelentene arra, szóval szerintem megpróbálja elkerülni". Az ukrán hírszerzés, az SZBU szerint némi nehézséget jelent neki ebben az, hogy a hadseregét gyakorlatilag már Oroszország ellenőrzi. (Via The Guardian)