20 ezer szavazatszámlálót delegál az ellenzéki pártszövetség

választás 2022
2022 március 23., 09:33
comments 4

„A jelentkezési folyamat lezárult. Összesen 27.700 jelentkezőnk van, ebből van 20.000 beosztásunk. A beosztott szavazatszámlálók delegálása folyamatosan zajlik” - írta a 444 érdeklődésére Ruskal-Klemm Csilla, a szavazatszámlálókat koordináló 20k22 szóvivője.

link Forrás

Hamarosan részletes cikkben mutatjuk be, hogyan járul hozzá ez a választások tisztaságához, de addig néhány adat arról, hogy ez mit jelent.

Az országban 10 243 szavazókör lesz, ezekbe minden országos listát állító párt vagy pártszövetség 2 szavazatszámlálót delegálhat. Négy éve a Fidesz-KDNP 14 533 tagot delegált, az összes ellenzéki párt együtt ennél kicsit többet, de mivel nem volt koordináció köztük, ezért minden harmadik szavazókörre csak egy ellenzéki szavazatszámláló jutott, tízből egy szavazókörben pedig egyetlen ellenzéki szavazatszámláló sem volt.

Ez a majd' 28 ezer önkéntes nagyrészt nem kötődik pártokhoz, azért pártok delegálják őket, mert a sokszor bírált törvényi szabályozás nem ad más lehetőséget.

Az összes delegálásnak péntek délutánig be kell futnia, ezért zárták le kedden a jelentkezést. A 20k22 most azon dolgozik, hogy ez a folyamat simán menjen. A maximális 20 486 szavazatszámlálói helyből mintegy 20 ezret beosztottak, náluk arra kell figyelniük, hogy tényleg menjenek el, tegyék le az esküt. A maradék pár száz hely kiosztása péntekig még megtörténhet, de erről még nem tudnak pontos adatokat mondani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.