Elhunyt Madeleine Albright, az Egyesült Államok volt külügyminisztere

külföld
2022 március 23., 19:12
comments 1

84 éves korában elhunyt Madeleine Albright, az első nő, aki betöltötte az Egyesült Államok külügyminiszteri posztját. Albright először az Egyesült Államok ENSZ nagyköveteként, majd 1997 és 2001 között Bill Clinton kormányának külügyminisztereként meghatározó alakja volt az ország külpolitikájának, meghatározva annak doktrínáját a hidegháború vége és a szeptember 11-i terrortámadás utáni új korszak közötti bő egy évtizedben. Albright úgy tekintett az Egyesült Államokra, mint aminek elengedhetetlen szerepet kell játszania abban, hogy ha lehet, diplomáciai úton, de komoly katonai erővel megtámogatva megvédje a demokratikus értékeket a világban.

Albright Marie Jana Korbelova néven született Prágában 1937-ben, apja csehszlovák diplomata volt, aki a nácik elől menekülve hagyta el az országot 1939-ben. A család 1948-ban kért politikai menedékjogot az Egyesült Államokban, mondván, hogy a kommunista Csehszlovákiába nem térhetnek vissza. Albright 1958-ban lett amerikai állampolgár. Tanulmányait a Columbia Egyetemen végezte, ahol többek között Zbigniew Brzezinski volt az egyik oktatója. Ő volt az, akin keresztül először állást kapott a Fehér Házban, 1978-ban, Jimmy Carter elnöksée idején. Albright ezután hol az akadémiában, hol a politika közelében dolgozott

A magát "pragmatikus idealistának" tartó politikusnak komoly szerepe volt a NATO kiterjesztésében, a Jugoszlávia elleni 1999-es "humanitárius intervenció" szervezésében, vagyis abban, hogy a NATO csapatok légitámadásokat indítottak a Szlobodan Milosevics vezette ország ellen, ezzel igyekezve megállítani a koszovói népirtást.

Kormányzati pályafutása után Albright Group néven stratégiai tanácsadón céget alapított, és tagja volt a new yorki értéktőzsde igazgatósági tanácsának is. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.