A foglalkoztatottak kétharmada ajánlja fel az adója 1 százalékát

gazdaság
2022 március 24., 07:10
comments 1

Az Ipsos online felmérése szerint 3,2 millió ember tervezi felajánlani az adója 1 százalékát, többségük valamilyen civil szervezetnek és egy vallási közösségnek is adományoz, a felajánlásoknál pedig a személyes tapasztalat számít a legtöbbet.

A felmérés szerint a 4,6 millió adófizető kétharmada (65 százalék) ajánlja fel adója 1 százalékát valamely civil szervezetnek, több mint harmada (39 százalék) pedig vallási közösségnek, egyháznak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak. A mindkét felajánlással élő adófizetők aránya, azaz a két csoport közös metszete 34 százalék (kb. másfél millió fő), míg összességében az arra jogosultak 26 százaléka egyáltalán nem rendelkezik az összegről.

A kutatás kérdőíve kitért a felajánló magánszemélyek döntési folyamatára is. Az eredmények szerint az összeget felajánló adófizetők tizede (11%) rutinból jelöli meg a korábbi években kedvezményezett szervezeteket, a többség azonban változatos szempontok szerint újragondolja választását.

Az SZJA-mentességet élvezők nyolcada tervezi visszaadni az adójának egy részét felajánlásként, ez nagyjából 590.000 főt jelent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.