Humánreprodukciós Igazgatóságot hozott létre a kormány az államosított meddőségi klinikák irányítására

március 24., csütörtök 5:42
9

A kormány január végén létrehozta az úgynevezett Humánreprodukciós Igazgatóságot, ami az állami kézbe vett meddőségi klinikákat koordinálja majd, írja a hvg.hu.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartozó igazgatóságról az Emmi egyelőre nem árult el a lapnak több részletet, de a birtokukba került dokumentumokból kiderül, hogy az igazgatóságon két főosztály fog működni: egy stratégiai és egy kontrolling.

Hogy ez pontosan mit takar, arról majd az Emmi ad ki tájékoztatást, de előzetesen azt lehet tudni, hogy:

  • ellátja majd a humán reprodukciós kezelésekkel kapcsolatos központi koordinációs feladatokat,
  • közreműködik a szakmai koncepciók kialakításában,
  • megszervezi a humánreprodukciós járóbetegellátás módszertanát,
  • felméri a képzések rendszerét, a humánerőforrás-igényt,
  • és közreműködik a humán reprodukcióval kapcsolatos edukáció stratégiájának kialakításában.


Emellett felelős lesz az ágazati finanszírozási rendszer kialakításért is, és ők ellenőrzik majd az érvényes finanszírozási szabályok betartását a szolgáltatóknál, sőt még a minőségi ellátásra ösztönző bérrendszer kialakítására is javaslatot tesznek.

A hvg.hu értesülései szerint a Humánreprodukciós Igazgatóság élére szerint dr. Vesztergom Dórát szánják, aki elismert meddőségi szakorvos, eddig a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumában dolgozott. Vesztergom Dóra egyébként Novák Katalain sógornője. A kormány 2019-ben államosított 6 meddőségi klinikát, majd 2021 nyarán döntött úgy, hogy államosítja a maradék három magánkézben lévő meddőségi klinikát 2022. július 1-ig. Ezt arra hivatkozva tették meg, hogy ne lehessenek visszaélések a rendszerben, de a szakértők szerint ennek egyáltalán nincs szakmai alapja. Úgy látják, hogy a törvénnyel csak azt éri el a kormány, hogy külföldre űzi nemcsak a családra vágyó fiatalokat, de a szakembereket is. A lombikprogramon átesett nők pedig arról számoltak be, hogy sokuknak az állami kórházakban nem sikerült teherbe esniük, és úgy érezték, az ellátás színvonala sem volt megfelelő, az orvosoknak nem volt elég idejük velük foglalkozni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt