Közel az atomalku az iráni külügyminiszter szerint

külföld
2022 március 24., 18:59

„Teherán és a nagyhatalmak között 2015-ben kötött nukleáris megállapodás felújítása rövid időn belül megtörténhet, ha az Egyesült Államok gyakorlatiasnak mutatkozik a bécsi tárgyalásokon” - mondta Hossein Amirabdollahian iráni külügyminiszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta, hogy az Iránnal szembeni szankciók enyhítésének kérdése még nincs teljesen megoldva.

„Az id elvesztegetése helyett az Egyesült Államoknak a helyes utat kell választania, mi készen állunk egy jó, erős és stabil megállapodás megkötésére.” A felek közel álltak a megállapodáshoz, de Oroszország az utolsó pillanatban követeléseket támasztott az Egyesült Államokkal szemben, ragaszkodva ahhoz, hogy az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók ne sértsék az ország Iránnal folytatott kereskedelmét.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei értek el eredményeket a tárgyalásokon, de a problémák továbbra is fennállnak, és egyáltalán nem biztos még, hogy ezeket sikerül megoldani.

Irán 2015-ben egyezett meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserében az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, és teljes mértékben visszaállította az Irán elleni szankciókat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.