A tigréi lázadók azt ígérték, betartják az etióp kormány által meghirdetett humanitárius tűzszünetet

külföld
2022 március 25., 15:06

A tigréi lázadók pénteken azt ígérték, hogy betartják a tűzszünetet, amelyet az addisz-abebai kormány hirdetett határozatlan időre, annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak a észak-etiópiai tartományba. Abij Ahmed etióp miniszterelnök kabinetje csütörtökön hirdette meg az egyoldalú humanitárius tűzszünetet, mivel Tigré tartományba már decemberben 15. óta nem érkezett segélyszállítmány az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerint.

„Az etióp kormány azt reméli, hogy ez a tűzszünet jelentősen javít a helyi humanitárius helyzeten és kikövezi az utat az észak-etióp konfliktus rendezéséhez minden további vérontás nélkül” - olvasható a kormányzati közleményben.

Etióp katonák a Tigréi tartományban 2021. március 7-én.
photo_camera Etióp katonák a Tigréi tartományban 2021. március 7-én. Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency via AFP

Közleményükben a lázadók jelezték: elkötelezik magukat az ellenségeskedés azonnali felfüggesztése mellett. Egyúttal felszólították a kormányt, hogy konkrét lépésekkel könnyítse meg a bejutást Tigrébe, ahol éhínség fenyegeti a lakosságot. Bár jelezték, hogy elfogadhatatlannak tartják a politikai és a humanitárius kérdések összekapcsolását, megjegyezték: a tűzszünet sikerét akarják, és mindent megtesznek azért, hogy esélyt adjanak a békének.

Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki. Az ENSZ becslései szerint Tigré 5,5 millió lakosának több mint 90 százaléka szorul élelmiszersegélyre, ugyanakkor a nemzetközi támogatás csak parányi része tudott eljutni a tartomány területére azóta, hogy az etióp csapatok kivonultak onnan tavaly június végén. A konfliktus szereplői egymást vádolják a humanitárius segélyek útvonalának elvágásával. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.