Kínai katonai bázis épülhet a Salamon-szigeteken

külföld
2022 március 25., 13:51
comments 1

Kiszivárgott egy Kína és a Salamon-szigetek közötti megállapodás-tervezet, ami szerint az aprócska csendes-óceáni ország "rendőrséget, fegyveres rendőrséget, katonai személyzetet és más rendfenntartó és fegyveres erőket is kérhet Kínától". Ugyanakkor Kínával szemben is támaszt követeléseket, például, hogy az ország logisztikai utánpótlásvonalat tartson fenn a Salamon-szigeteken állomásozó fegyvereseihez.

Biztonsági elemzők szerint a tervek először mutatják meg Kína egyértelmű szándékát a térségben. Ausztrália külügyminisztere, Marise Payne kijelentette, hogy tiszteletben tartja a csendes-óceáni sziget azon jogát, hogy szuverén döntéseket hozzon, de:

"Különösen aggaszt bennünket minden olyan intézkedés, amely aláássa régiónk stabilitását és biztonságát, ideértve az állandó jelenlétet, például egy katonai bázis létrehozását."Új-Zéland is aggodalmát fejezte ki, mivel a terv szerintük azzal fenyeget, hogy destabilizálja azokat a jelenlegi intézményeket és megállapodásokat, amelyek régóta alátámasztják a csendes-óceáni térség biztonságát.

A Salamon-szigetek nem erősítette meg a kiszivárgott megállapodás-tervezet részleteit, sem azt, hogy ez a végleges verzió volt-e. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.