Olyan durva háborús fotók fogadják a vilniusi pályaudvaron az orosz utasokat, amiket mi sem mertünk kitenni

külföld
2022 március 25., 20:50
comments 8

Evaldas Kubilius litván filmrendező ötlete nyomán fotókiállítást rendeztek be a vilniusi főpályaudvarnak azon a peronján, ahová a Moszkvából az Oroszországhoz tartozó, de Litvánia és Lengyelország közé beékelődött Kalinyigrádba tartó vonat fut be. A cél az, hogy az orosz utasokat a háború valód borzalmaival szembesítsék.

Ehhez két, a frontovalban dolgozó ukrán fotós, Maxim Dondyuk és Evgeniy Maloletka Kijevben és Mariupolban készült képeit nagyították ki és kasírozták fel, némi magyarázó szöveg kíséretében.

A képek megölt és sebesült civileket, szétlőtt lakóházakat és az oroszok háborújának más, kegyetlen jeleneteit mutatják be.

Van köztük olyan, repeszektől szétszaggatott arcú mariupoli civil sebesültekről készült kép (a facebookos videóban látható), amit mi sem akartunk kiposztolni, de a litvánok nem kukoricáztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.